2018. május 23. szerda, Dezs?

Van, ahol jövedelmező a turizmus és a mezőgazdaság

2006. május 25. 09:57 | Forrás: Magyar Rádió

Vigyázat tehenek! A piros keretes táblácskák gyakoriak az osztrák falvakban, amelyek meglepő módon az istálló ajtóra vannak szegezve. A figyelmeztetés persze nem a gazdának szól, hanem a turistáknak.

Linkajánló

Azoknak a vendégeknek, akik nem a széles sávú internetet, a plazmatévét és a feszített víztükrű medencét keresik, hanem a csendet, a mezők illatát, a házi ízeket és a háziak mosolyát. Ausztriában ma ez az üzlet és a jövő a mezőgazdaságban. A falusi turizmus több ezer családot tart el, és ez az az ágazat, amely nagyobb támogatás nélkül is életképest lehet. A gazda csak a saját termékeit árulhatja: a borát és az élelmiszereket. Egy virágcsokorral tűzi ki a nyitva tartást jelző táblát. Tizenöt évvel ezelőtt rájöttek a stájer gazdák, hogy a turizmust és a mezőgazdaságot nagyon jól össze lehet kapcsolni. Létrejöttek az úgynevezett élménytanyák. Grátz környékén például a tökre építenek és meg lehet ismerni a töktermesztés hagyományait, módszereit. A látogató - hogyha jókor érkezik -, akár még be is segíthet a gazdának. Frantz Retzek tanyáján kezdetben mindent kézzel kellett csinálni és kifejezetten rossz volt ez ősszel, amikor minden nedves volt, vizes és hideg. A tökből elsőként mindenképpen a stájer tökmagolajat kell említeni. Lehet sorolni hosszasan a különféle étkeket, recepteket. Akár süteményt is lehet belőle készíteni. Elég sokféle változata van ennek a környéken.

- Mikor jött aztán az ötlet, hogy mással is kellene foglalkozni? Mikor nem volt elég már egyszerűen a tököt feldolgozni?

- 1961-ben jött az ötlet, akkor már eléggé nagy változáson ment át itt a környék és úgy gondoltuk, hogy azokat az eszközöket, amelyekkel dolgozunk, meg kellene őrizni az utókor számára. Ezt követően alakítottuk ki a múzeumot. A hobbim nagyon gyorsan a szakmámmá vált, napról-napra megpróbáltunk előrelépni. Közben beindítottunk egy kis élményvonatot a tanyán: körbe lehet utazni, meg lehet nézni mindent, és hát kifejlesztettünk különféle dolgokat. Például a tökmagolaj likőrt. Kifejlesztettünk egy különleges iskolai programot is és ennek keretében lehetőség van arra, hogy a mezőgazdasági munkáknak a különböző stádiumait megnézzék. Tehát ide lehet jönni tavasszal, nyáron, ősszel és akár részt vehetnek a szüretelésben is és segíthetnek nekünk a munkákban.

Kicsit végignézünk itt a polcokon, hogy mi mindent árul Retzek úr? Kezdjük talán a különféle röviditaloknál. Vannak pálinkák és likőrök. Retzek úr közben a büszkeségét szeretné megmutatni.

- Ez valóban a büszkeségem, ez egy stájer tökmagolaj likőr és ezzel díjat is nyertünk, méghozzá első helyezést a röviditalok kategóriájában.