2018. május 23. szerda, Dezs?

Veszély a kertekben: tömegesen szaporodnak a levéltetvek

2006. június 14. 09:49 | Szerző: Tóth Miklós

Az elmúlt időszak időjárása elősegítette a különböző károsítók felszaporodását, s ezzel egyre nehezebben kezelhető növényvédelmi helyzet alakult ki. Az időszakhoz képest kimondottan hűvös, csapadékos időjárásnak többirányú hatása is volt.

Linkajánló

- A növények vontatottan fejlődtek, a melegigényes fajok leginkább visszabújtak volna a földbe (paradicsom, paprika, uborka, stb.) Sok zöldes-sárga, vagy éppen lilás elszíneződést mutat, s nem növekszik.

- A károsítók fejlődése is lelassult, hosszabb lappangási idővel kell számítani, s ez megtévesztheti a termelőket. A kártevők lárvakelése elhúzódik, s ez vegyes népességet eredményez, nehéz a védekezéseket jól időzíteni.

- A védekezéseket nem lehetett végrehajtani, hiszen állandóan nedves volt a növények lombozata, vagy éppen a permetlevet lemosta az eső. Nem lehetett tartani a permetezési fordulókat, csökkent a hatékonyság, miközben a fertőzési nyomás nőtt.

A kertekben járvánnyal fenyeget az almafa varasodás, továbbra is a szisztémikus blokk alkalmazása indokolt. Az elmúlt időszak időjárása nem kedvezett az almafa lisztharmat terjedésének, ez kicsit lelassult, de felmelegedés és magas páratartalom hatására újabb fertőzési hullámra kell számítani. Körtében szintén a varasodás okoz gondot, de megjelentek a tűzelhalás tünetei is, ami ellen most már csak a fertőzött részek levágásával, elégetésével tudunk védekezni. Szintén körtében károsít a hajtáshervasztó darázs, az utóbbi években rendszeresen megjelenik. A károsítás tünete hasonlít az Erwinia tüneteire, de ez utóbbinál a baktériumos nyálkacseppet lehet megtalálni, míg a darázs esetében a hervadás kezdeti részén a szúrás nyomát. Szaporodik a körte levélbolha, a mézharmattal és a rátelepedő korompenésszel tönkre teheti a termést is. A csonthéjasok esetében abban bíztunk, hogy a tavaszi rendkívül erős moníliás kártétel után újabb súlyos fertőzések nem fenyegetnek. Sajnos korán megjelent a csonthéjasok levél likasztó (sztigminás) betegsége, s a korai megjelenés egyik sajátossága, hogy jellemzően a növő gyümölcsöket fertőzi meg, s ennek gyümölcsrothadás lehet a végső kimenete.

A védekezéseket haladéktalanul el kell végezni, alkalmazható a kaptán, mankoceb, ditianon, kaptán difenokonazol hatóanyagú készítmények valamelyike. Szintén korán fertőz az őszibarack lisztharmat. A korai tüneteket a gyümölcsökön lehet észlelni, nem könnyű a meghatározás a fejlődő gyümölcs szőrös volta miatt, de ha halvány-sárgás foltot látunk a gyümölcs felszínén, az legyen gyanús. A folt növekszik, penészessé válik, majd befelé a gyümölcs húsába terjed. A korán elvégzett kezelésekkel meg lehet állítani a károsítási folyamatot, ajánlható a felszívódó és kontakt hatású készítmények kombinációja, pl. az előbb említett difenokonazol, vagy a penkonazol és kombinációs partnernek a kén, vagy dinokap hatóanyag.

Május utolsó napjaiban a hajnali hőmérséklet 3-5 Co között alakult, ennek köszönhetően újabb tafrinás levélfodrosodás fertőzések alakultak ki, ennek a tüneteit láthatjuk a torzult, színes levelek formájában. A sok eső miatt az érő gyümölcsök kirepedtek, s ez gyümölcs monília fertőzéseket eredményezett, sajnos ez ellen már nem tudunk tenni, hiszen napokon belül szüretelni kell a termést. Minden csonthéjas növényen tömegesen szaporodnak a levéltetvek. A csonthéjasok védelménél csak olyan szert válasszunk, amelynek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje a tervezett szüret idejére letelik.

Tóth Miklós
Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat