2018. május 23. szerda, Dezs?

Jövőre drágulhatnak a gyümölcslevek

2006. október 5. 09:02 | Forrás: Origo, VG

A gyümölcslevek drágulására kell számítaniuk jövő év elején a hazai fogyasztóknak - állítják feldolgozóipari szakértők. A változást nem elsősorban a hazai gyümölcsök áremelkedése, hanem a forint gyengülése és az import-alapanyagok drágulása kényszerítheti ki.

Linkajánló

Megháromszorozta frissgyümölcs-felvásárlását az idén a hazai gyümölcslépiac vezető cégének számító, német érdekeltségű Sió-Eckes Kft. Körösvölgyi Zoltán, a cég marketingigazgatója elmondta: az átvétel növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a termés mennyisége és minősége is kifejezetten jó volt az idén.

Az AC Nielsen felmérései szerint a Sió-Eckes ma 24,2 százalékkal vezet a magyar piacon a 11,7 százalékos részarányú Rauch és a 9,7 százalékos részesedésű Maspex Olympos előtt. A Sió-Eckes összesen 12 ezer tonna őszi- és kajszibarackot, meggyet, körtét, szilvát és almát (a zöldségfélék közül pedig paradicsomot) dolgoz fel - írja a Világgazdaság. A cég az alapanyagokból a saját szükségletére gyümölcsvelőt készít, félsűrítményt és sűrítményt nem gyárt. A Rauch például ennél több gyümölcsöt vesz át, de jelentős mennyiségű exportot bonyolít le.

Mintegy ötven százalékkal növelte az idei őszibarack-feldolgozását nyárlőrinci gyárában a Maspex Olympos (MO) Kft. - tudta meg a lap Mihalik Róbert ügyvezető igazgatótól. A felvásárlás növekedése alapvetően a jó időjárással és az átlagosnál hosszabb ideig (szeptember elejéig) tartó szezonnal magyarázható. A társaság 4 ezer tonna gyümölcsöt vett át, amelyből 3,1 ezer tonna őszibarackpürét gyártott. A felvásárlási átlagár a tavalyi kilónkénti 35-ről 46 forintra nőtt, elsősorban a nemzetközi áremelkedések miatt. A vállalat emellett jelentős mennyiségű (mintegy 155 tonna) meggyet és egyéb alapanyagot (zöldségféléket) is feldolgozott. A lengyel Maspex Wadowice (MW) csoport tulajdonában lévő MO a többletpüré egy részét nem a magyar piacon, hanem a cégcsoporthoz tartozó vállalatoknak értékesíti. Az ügyvezető igazgató közölte: keresett a jó minőségű hazai gyümölcs, ezért Magyarországot az MW-n belül egyfajta "őszibarackközpontként" tartják nyilván. A kilenc ország leányvállalataiban érdekelt lengyel cégcsoport tavaly 551 millió dollár értékben gyártott és forgalmazott élelmiszereket.

Egy interneten terjedő e-mail szerint ugyanakkor az osztrák tulajdonú Rauch Hungária (RH) Kft. drasztikusan leépítette magyarországi gyümölcsfelvásárlásait, ehelyett külföldi alapanyagokat hoz be. Az átvétel csökkentése - állítja az üzenet - különösen a magyar ribizlitermelőket viselte meg. Az e-mail névtelen szerzői a Rauch-termékek magyarországi bojkottjára szólítanak fel a cég eljárása miatt. (Utoljára - néhány évvel ezelőtt - a Győri Keksz- és Ostyagyár Rt. tervezett bezárása váltott ki hasonló lakossági ellenállást, amely szakértők szerint közrejátszott abban, hogy a tulajdonos Danone végül elállt a szándékától). Határozottan cáfolja viszont a felvásárlás visszafogásáról szóló híreket a Rauch Hungária. Kardos Gábor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság leépítés helyett várhatóan 60-70 százalékkal több magyar alapanyagot dolgoz fel 2005-höz képest. A bővülést főként az okozza, hogy az RH tavaly almaléüzemet vásárolt Nyírmadán, ahol most előreláthatólag 30-40 ezer tonna hazai almát vesz át. Ezzel párhuzamosan budapesti telephelyén a korábbi években megszokott mennyiségű, 50-60 ezer tonna gyümölcsöt (almát, ribizlit, meggyet, kajszi- és őszibarackot, bodzát) dolgoz fel. Így az idén 90-100 ezer tonna alapanyagot vásárol fel. A cég ezután is arra törekszik, hogy elsődlegesen magyar gyümölcsökből fedezze alapanyag-szükségletét, import helyett pedig továbbra is jelentős exportot kíván lebonyolítani - szögezte le Kardos Gábor.