2018. március 21. szerda, Benedek

Sólyom az erdők és a Duna védelméről

2008. április 9. 13:34 | Forrás: MH

"Példamutató, ami itt folyik" ? jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök tegnap a pusztazámori szemétlerakó előtt. Az államfő elmondta: ha a lakosság jobban odafigyelne a szelektív gyűjtésre, kevesebb hulladék kerülne a tározóba.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

Sólyom László szerint nagyon fontos a tudatos fogyasztás, valamint az emberek fölvilágosítása. Szólt arról is, hogy a hatóságoknak nyilvánosságra illene hozniuk azoknak a vállalatoknak a listáját, amelyek a fogyasztók bizalmával visszaélve próbálnak jogtalan előnyökhöz jutni. Fontosnak tartotta, hogy az egyes termékek ismertetője tartalmazza, azok előállítása során mennyi szén-dioxid vagy egyéb káros anyag került a környezetbe.

"Helytelen gondolat, hogy a Dunát akarják a hajókhoz igazítani. A folyamágy kotrása helyrehozhatatlan károkat okozhat a természetnek" ? mondta az államfő. A tervek szerint csaknem 2,5 méterrel mélyítenék a Duna medrét, hogy a megnövekedett hajóforgalmat kiszolgálják. A köztársasági elnök az Értékőrző tájak és emberek Magyarországon nevű programsorozat részeként tegnap reggel a Dinnyési-úszólápot kereste föl, majd délután Dabason a környék biogazdálkodóival és a helyi civil szervezetek képviselőivel találkozott.

"Minden védett természeti értéknek, így a nemzeti parkok területén található erdőknek is az érintett igazgatóságok kezelésébe kell kerülni ? mondta lapunk kérdésére Sólyom László. ? Most, hogy privatizáció fenyegeti a magyar erdőket, ez az egyetlen garancia, hogy az általuk képviselt természeti értékeket meg lehessen őrizni."