2018. május 23. szerda, Dezs?

FAO-csúcs: éhezés és politika

2008. június 4. 09:35 | Forrás: NOL

A világ 862 millió éhezőjéről szóltak a FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) székházában tegnap elhangzott beszédek, miközben Róma utcáin zsidó nők és gyerekek Ahmadinezsad részvétele ellen tiltakoztak. A nem kormányzati szervezetek és parasztok pedig a szerintük a gabona és a rizs árával spekuláló multinacionális cégek ellen tüntettek.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

"Hogy magyarázzuk el, hogy nem találunk évi 30 milliárd dollárt a globális gazdasági és politikai válságot okozó éhezés felszámolására?" - kérdezte a háromnapos csúcsot megnyitó FAO-vezérigazgató. Jacques Diouf szenegáli viseletben sürgetett azonnali megoldást hangsúlyozva, hogy már kudarcot vallott az a '84-es célkitűzés is, hogy az éhezők számát 2015-re a felére csökkentsék. "Az éhezés az emberiség szégyene, de nem a bioüzemanyag az oka, a gazdag államok agrártámogatását kell lefaragni" - mondta a brazíliai bioetanol-programot védelmező Ignacio Lula da Silva elnök. A brazil elnök teljesen alaptalannak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a bioetanol előállítása az élelmiszer-termelés rovására történik. Az nem jelent veszélyt az amazóniai őserdőkre, és nem csökkenti az élelmiszer-kínálatot sem - állította. Szerinte az éhínség problémájának megoldására nem létezik strukturális megoldás. Az élelmiszer-ellátás biztonsága csak globális lehet, és azt nemzetközi együttműködés keretében kell szavatolni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a fokozódó igények kielégítése érdekében 2030-ig ötven százalékkal növelni kell a világ élelmiszer-termelését, amire évente 15-20 milliárd dollárt kell fordítani. A Világbank és segélyszervezetek becslése szerint az emelkedő élelmiszerárak következtében 100 millió emberrel gyarapodhat az éhezők tábora, miközben 850 millió ember már amúgy is éhezik.

Miközben a FAO és az OECD előrejelzései szerint a búza és kukorica ára további 40-60 százalékkal emelkedhet, (a Berlusconinak "Ciao Silvio!"-val köszönő) Nicolas Sarkozy tudósválságstáb felállítását sürgette, Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő pedig élelmiszer-biztonsági chartát javasolt. Az argentin elnökasszony Cristina Kirchner viszont a hazájában kritizált agrárreformot védelmezte. (Kormánya extraadóval kívánja lefölözni az agrárexport megnövekedett árnyereségét.) Hazánk nevében Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön szólal fel.

Az élelmiszer-biztonságról, éghajlatváltozásról és bioenergiáról sokadszorra megrendezett nemzetközi értekezlet javaslatai csütörtökre születnek meg. Addig is Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök volt a főszereplő. Berlusconi, Sarkozy, Zapatero és a Vatikán megfigyelői (pedig tervezték a találkozót XVI. Benedek pápával) kivonultak, de a 182 ország képviselőinek többsége, miként a FAO vezetői a helyükön maradtak. Sőt megtapsolták és többen kezet is fogtak az iráni vezetővel, aki nyakkendő nélkül, szürke öltönyben, testőröktől védve, 15 perces beszédében úgy fogalmazott: az ENSZ Biztonsági Tanácsa a háborúkat és elnyomást finanszírozó, határt és erkölcsöt eltaposó, világuralomra törekvő hatalmak kezében van. Olyanokéban, akik fegyverkezésre és nem a szegények támogatására költenek. Az atomenergia tiszta és megéri - tette hozzá a világpiac élére független szabályozó szervet javasoló Ahmadinezsad.

Tiltakozások

A FAO-székházhoz közeli római zsidó negyedből tüntetés indult: fiatalok, nők gyerekek vonultak egészen az ENSZ-irodáig, tiltakozva amiatt, hogy Ahmadinezsad iráni elnökként első nyugat-európai utazását ismét felhasználta Izrael becsmérlésére. Tegnapi beszédében a FAO fórumán egyébként azt állította, hogy Európa fizeti meg a cionisták "hamis rezsimjének" a gazdasági és a politikai árát.

A hivatalossal egy időben civil szervezetek és parasztok alternatív csúcsot kezdtek, amely egy benzinkutas és egy paraszt kötélhúzó versenyével kezdődött - egy kukoricáért. - Nem a felmelegedés, nem a bioenergia, hanem a spekuláció teremt válságot: az éhezés közepette a világ nagy élelmiszer-feldolgozói gazdagodnak - mondta el lapunknak az egyik legnagyobb nemzetközi nem kormányzati szervezet, a dél-afrikai székhelyű Action Aid európai vezetője, Marco De Ponte. "Ne csináljatok üzletet az éhezésből" - üzent a Colosseumnál kiakasztott transzparens is, amelyet a rendőrség azonnal eltávolított.