2018. május 23. szerda, Dezs?

Görögdinnye: japán, fekete és egymilliót ér

2008. június 6. 11:30 | Forrás: HVG

Árrekordot döntött a görögdinnyék kategóriájában egy jókora, fekete példány Japánban: 650 ezer jenért, csaknem 1 millió forintért kelt el.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

A sötét, szinte fekete héjú Densuke dinnye kizárólag Hokkaido, Japán legészakibb szigetén terem. A 8 kilós dinnyének csak a héja fekete, belseje hagyományosan vörös, íze valamelyest viszont édesebb "mezei" társaiénál. Utóbbiak közül egy hasonló nagyságú 30 ezer forint körüli összegbe kerül ilyentájt, a szezon legelején.

A vásárló egy helyi élelmiszerkereskedő, aki nyilatkozata szerint a helyi mezőgazdaságot kívánta ebben a formában támogatni az éves szezon nyitónapján.

A görögdinnyének Japánban igen nagy kultusza van, ez a gyümölcs a legfőbb desszert, valamint kedvelt ajándék a nyári ochugen ünnepen. Luxuscikként jó választásnak tűnik üzletembereknek, akik így akarják megtartani ügyfeleiket, de beosztottaknak is, akik így kívánják felhívni magukra a főnök figyelmét.

"Ez az eddigi legmagasabb ár egy Densuke dinnyéért, így valószínűleg bármilyen dinnyéért a japán történelemben." - nyilatkozta Kazuyoshi Ohira, a helyi mezőgazdasági szövetség szóvivője.

A rekorder dinnye az első volt idény legkorábbi 65 darabos tételében, az év folyamán még további kb. 9000 darab kerül értékesítésre. Termesztők szerint a szokatlanul meleg időjárás miatt az idei termés édesebbnek és lédúsabbnak ígérkezik.

Az átlagos vásárló szerencséjére a dinnyék főleg szupermarketek polcain találnak gazdára 20-30.000 jenes áron - bár a 30-45.000 forintos összeg sokak szerint ugyanolyan eltúlzott összeg egy gyümölcsért.

A szigetországban előszeretettel szórakoznak is a dinnyével, egyebek közt kockaalakúakat is termesztenek speciális keretben. Annak annyi gyakorlati haszna van, hogy jobban csomagolható, nem gurul szanaszét.