2018. március 21. szerda, Benedek

Tönkretett termés Kondoros határában

2008. augusztus 8. 13:05 | Forrás: beol.hu

Hatalmas gépekkel, narancssárga kábelkötegekkel járják a kondorosi határt a Geofizikai Szolgáltató Kft. szakemberei. Kutatják, milyen kincseket rejthet a föld mélye. A gazdák azonban ennek nem örülnek.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

Kapcsolódó cikkek

Hasonló szeizmikus mérések évtizedek óta folynak az ország különböző területein, például a jászsági mérésekről vagy a Törökszentmiklósi gazdák felháborodásáról korábban mi is beszámoltunk.

- Az biztos, hogy aki ezt kitalálta, abból hiányzik a józan parasztész! - mondja hangjában nem kevés indulattal Ronyecz János, miközben felemel a földről egy ledöntött kukoricaszárat. Három cső is van rajta - mutatja, majd gyors fejszámolás után közli a végeredményt: legalább 400 ezer forint a kára.

Ronyecz János 18 hektárnyi földje Kondoros határában, a Nagyszénásra vezető út mentén fekszik. Zöldellő kukoricatábláit itt is, ott is 3-4 méter szélességű, letaposott sávok tarkítják. Ugyanúgy, ahogy a többi gazdálkodó napraforgó- és kukoricaföldjeit Kondoros környékén. A budapesti székhelyű Geofizikai Szolgáltató Kft. hatalmas gépeinek nyoma ez. A cég ugyanis a Mol Nyrt. megbízásából szeizmikus, háromdimenziós méréseket végez a térségben; azt vizsgálja, milyen szénhidrogénkincsek rejtőznek a föld mélyén.

"Miért a betakarítás előtt kell ezt csinálni?"

- Semmi bajom nekem a mérésekkel, csak azt nem értem, miért a betakarítás előtt kell ezt csinálni, miért nem lehetett vele néhány hetet várni! Gyönyörű a termés, s most egy része itt fekszik a földön. Ígértek ugyan kártérítést, de még ha valóban meg is fizetik az összes káromat, akkor sem tudok megnyugodni. Akik az íróasztal mögött erről döntöttek, azok nem tudják, hogy a parasztember lelke mit érez, amikor ilyen pusztítást lát! - mondja Ronyecz János, majd lassan visszateszi a földre a fonnyadó kukoricacsöveket.

A kondorosi gazdák panaszával kapcsolatban megkerestük a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-t, ahol Bacsur György kommunikációs szakértő válaszolt kérdéseinkre. Elmondta: Békés megyében mintegy 600 négyzetkilométeres területen végeznek szeizmikus, háromdimenziós méréseket a Gádoros, Nagyszénás, Kétsoprony, Telekgerendás, Csorvás és Orosháza által határolt területeken. A mérést júniusban a terület északkeleti részén, Telekgerendáson és Kétsopronyban kezdték, jelenleg Kondoros és Csorvás vonalában haladnak, néhány nap múlva pedig Nagyszénás, majd Orosháza körzetében is megkezdődnek a munkák. A program az év végéig eltart.

Nem tudnak az egyik területrészről a másikra ugrálni

- Eszközeink egyszerre mintegy 40 négyzetkilométert fednek le. A mérési technológia jellegéből adódóan nincs mód arra, hogy az egyik területrészről a másikra "ugráljunk", mivel egyszerre nagy területen folynak a mérések. A terület nagysága miatt megoldhatatlan, hogy csak a vegetációs időszakon kívül, a betakarítás után végezzük a szeizmikus mérést. Ráadásul téli időszakban tapasztalataink szerint nagyobb lenne a károkozás, enyhébb időjárás esetén nagy súlyú gépjárműveink nagyon mély nyomokat hagynának. Mindent figyelembe véve tehát a vegetációs időszakon belüli mérés a legcélszerűbb - szögezte le Bacsur György. Hozzátette: természetesen figyelembe kell venniük a szigorú természetvédelmi és környezetvédelmi előírásokat is.

Kártalanítás

Ami a gazdák kártalanítását illeti, a Mol Nyrt. kommunikációs szakértője hangsúlyozta: a kivitelező GES Kft. kártalanítói a mérést követően a lehető leghamarabb minden károsultat megkeresnek, és felmérik az okozott károkat.

- Minden esetben közös megegyezésre törekszünk. A konkrét összeg megállapításánál figyelembe vesszük a terület nagyságát, a térségre jellemző átlagterméseket (erről megkérdezzük a falugazdászokat), a tőzsdei árakat, illetve meglevő felvásárlói szerződés esetén az abban szereplő árakat - összegezte Bacsur György.

Csak az utakra tettek kábeleket, a sírok közé nem

Kondoroson többen felvetették: kegyeletsértőnek tartják, hogy a nagyközség temetőjében is elhelyezték a mérésekhez használt kábeleket és érzékelőket. Ezzel kapcsolatban a Mol Nyrt. kommunikációs szakértője elmondta: a temető nagy mérete miatt valóban kénytelenek voltak itt is átvinni a geofonalat, de ezt csak a temetői utakon tették, a sírok között nem fektettek le kábeleket, s jelgerjesztés sem történt a sírkert közvetlen környezetében. Hozzátette: a szeizmikus mérések során minden esetben törekednek arra, hogy kegyeleti helyeket, temetőket lehetőleg ne érintsenek, néhány esetben azonban ez elkerülhetetlen.