2018. május 23. szerda, Dezs?

Méz: 20 százalékkal nőtt a méhészek árbevétele

2009. március 12. 12:42 | Forrás: szabadfold.hu

Bár a tavalyi év végén az áruházláncokba került hamisított méz nem tett jót a hazai méhészek hírnevének, egy év alatt 20 százalékkal növekedett az ágazat árbevétele. A konyhára a legtöbbet most is az export hozta, sőt a forintgyengülés is jól jött nekik.

- Mintegy 20 százalékkal, 17-18 milliárd forintra nőtt tavaly a méhészeti ágazat árbevétele, amelynek 90 százaléka exportból származott - közölte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Emlékeztetett, rá, hogy Magyarországon a méz felvásárlási árait a nemzetközi mézpiac határozza meg, ami már 2008 nyara óta történelmi csúcson van: több mint fél éve elérte a kilónkénti 3 dollárt, olykor meg is haladta azt. A dollár pedig sokat erősödött az elmúlt hónapokban, ami szintén hozzájárult a bevételek növekedéséhez.

Az áremelkedésben szerepet játszott az is, hogy egyre kevesebb méhcsalád termel mézet a világon, így a folyamatosan emelkedő kereslet meghaladja a termelést. Ugyancsak árfelhajtó hatása volt annak, hogy a világ élelmiszer-biztonságért felelős hatóságai tavaly a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a mézminőség ellenőrzésére, fellépnek a mézhamisítás mindkét módja a minőség- és az eredethamisítás ellen is. Kedvező fordulatként értékelhető az is, hogy a forint gyengülése miatt is az európai mézcsomagolók egyre inkább a kelet-európai méhészek felé fordulnak.

A belföldi mézár is nőtt

A szakember hozzátette: a múlt év nyara óta a belföldi mézfelvásárlási árak is jelentősen emelkedtek, az akácméz kilójáé 580-ról 950 forintra, a virágmézé pedig 400 forintról 650-re. Ennek ellenére a magyar termelők nem tudták kihasználni a kedvező piaci folyamatokat, mert a méhészek többsége még az áremelkedés előtt, a világpiaci árakhoz viszonyítva nyomottabb árakon értékesítette a mézét.

Alacsony a magyar mézfogyasztás

Magyarországon az éves egy főre jutó mézfogyasztás mintegy 50 dekagramm, ami elmarad a 80 dekagrammos uniós átlagtól. Az 5000 tonna belföldi fogyasztásból mintegy 500-800 tonna az import, de Magyarországra tavaly ennél sokkal több, csaknem 3000 tonna méz érkezett. Ez a mennyiség nem a magyar fogyasztók asztalára került, mert az import nagy részét feldolgozva kivitték az országból. Tavaly a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően jobb lett a méztermés, mint 2007-ben. Ez főként a nyári, az akác utáni virágokról gyűjtött mézekre igaz elsősorban, például a napraforgóra, hársra. Az országban tavaly mintegy 28 ezer tonna mézet termeltek, ebből 25.500-at exportáltak.