2018. március 21. szerda, Benedek

Magyar burgonyafajták: Hópehely a krumpligombócban

2009. április 7. 14:22 | Forrás: szabadfold.hu

Hiába kutakodunk a zöldségesnél, hogy igazi magyar burgonyát vegyünk? Akad pedig hazai nemesítésű, vírusoknak ellenálló fajta jó néhány, csak a keszthelyiek tucatnyit ajánlanak.

Kérek egy kiló krumplit! legtöbben csak ennyit mondunk a zöldségesnél. S bizony kevés eladó kérdez vissza: Igen kérem, de milyet? Katicát vagy Démont?

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának mérnöke, Vaszily Zsolt azonban ráébresztett arra, hogy minden ételhez más fajta dukál. A nagyszüleink még büszkék voltak a magyar fajtákra, a mára eltűnt Ellára vagy Gül babára. Ám azt kevesen tudják, hogy újra akadnak kiváló, hazai nemesítések, melyek a ellenállnak a vírusoknak, és kiválóan tűrik a hazai éghajlati viszonyokat is. S ráadásul ezekből nem kell minden évben újra megvenni a vetőburgonyát, mert azt jó négy évig maga is megtermelheti a gazda.

Annak is érdemes elmélyedni a burgonya tudományban, aki nem vetni, csak enni szeretne. A keszthelyi kutatók és a helyi vendéglátó szakképző iskola mesterszakácsai összedugták a fejüket, és a 12 helybeli nemesítésű fajtát megfelelő ételekkel párosították. Aki megfogadja a tanácsukat, finomabbakat főzhet. Ugyanis nagyobb esélye lesz, hogy sikerüljön a gombóca, gusztusos legyen a salátája. Néhány üzletben már betűkkel ellátott típusokba sorolják a burgonyákat, attól függően, hogy sütni vagy főzni szeretnénk. Kezdjük tehát a leckét a keszthelyi fajtákkal!

A típusú, avagy salátának való fajta: Somogyi kifli

Keményítőtartalma közepes, mégsem fő szét, kemény húsú, nem lisztes. Majonézes és hagymás salátákhoz és héjában sütve is elsőrangú.

B típusú, azaz főzni való fajták: Hópehely, Góliát, Lorett, Kánkán, Luca XL, Balatoni rózsa, Katica, Démon

Nem fő szét, elsősorban főtt és rakott burgonyának, levesnek, főzeléknek ajánlott. Paprikás krumplihoz, dödölléhez, nyírségi gombócleveshez való. Töltött burgonyának is kiváló.

C típusú, avagy sütni való fajták: White Lady, Vénusz Gold, Rioja

Magasabb keményítő tartalmú, lisztes, könnyen szétfő. Hasábburgonyának, pürékhez, tésztákhoz remek. Ezekből készülhet például a burgonya krémleves, de ilyet vegyünk pogácsához, szilvás gombóchoz is.