2018. március 21. szerda, Benedek

Megkezdődött a vadászidény

2009. április 17. 08:52 | Forrás: baon.hu

Előkerültek tegnap a golyós puskák a fegyverszekrényekből. A vadgazdák és vadászok örömére, de az őzbakok őszinte bánatára.

Április tizenötödike ünnep a nimródoknak. Idén pláne, hiszen betiltotta az unió a szalonkavadászatot. Így hiába indul március elsején az idény, az első igazi vadásznap a tegnapi volt. Hetek óta lesik a vadgazdák az agancsukat tisztogató bakokat, tippelgetik a súlyokat. Nem szerencsés, ha üres kézzel, vagy nem a kívánt méretű trófeával távozik a fizető vendég. Gemencben az első nap hajnalán hét jó bak esett.

- Megkezdődött a mezőgazdasági területeken - Karapancsán, Lenesen, Hajósszentgyörgyön - a vadászat szerdán. Német vendégek ejtették el a hét példányt. Ekkora terítékre nem is számítottam első nap. Egyébként a későbbiekben is külföldiek jönnek hozzánk, a magyarok saját társaságuknál, a maguk területén lövik az őzet. Spanyolok, de főleg csehek és szlovákok jönnek ebben az esztendőben. Jót tett az euró bevezetése - válaszolta kérdésünkre tegnap Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.

Az agancssúlyokról óvatosan nyilatkozott. - Majd kiderül a sikeres vadászatok után, milyen az idei állomány. De nem számítok nagy súlyokra, mivel hiányzott a kemény tél. Nem kényszerült a fásszárúak, cserjék fogyasztására az őz. Márpedig abban vannak a fontos, az agancs építéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, nem a búzában - tudtuk meg a fővadásztól.

Érdeklődésünkre azt is elmondta az osztályvezető, hogy folyamatosan érkeznek a vendégek, a vadászatok zömét a gazdasági válság ellenére értékesítették. Az üzemtervben 165 őzbak lelövése szerepel, ezt minden bizonnyal teljesíti területén az gemenci erdőgazdaság.

- Elsősorban a mezőgazdasági területeken vadásztatunk, de az ártérben, így Keselyűsön és a Sió hullámterében is fogadunk vendégeket. Az alig hét méter felett tetőző dunai ár nem okozott gondot. Csupán a mélyebb részek és a fokok teltek meg vízzel. Persze, néhány vadmalac minden bizonnyal odaveszett, hiszen hideg volt a víz - tette hozzá Fodermayer Vilmos.

Az őzbakokat ezekben a napokban elsősorban lesről, gyalogosan cserkelve és barkácsolva (a területet autóval vagy fogattal járva) vadásszák. Július közepén kezdődik a nász, akkor csalsíppal igyekeznek előhívni az urakat a nimródok. Ilyenkor, a szerelemre epekedő suta hangját hallatva vagy gidasírást mímelve, sikerülhet puskavégre kapni az év zömében rejtett életet élő, sűrűben megbúvó vén bakokat. Az üzekedés körülbelül egy hónapig tart az őzeknél.

Gemencben hamarabb véget ér a bakvadászat

A honi törvények szerint április 15-től szeptember 30-áig szabad őzbakra vadászni. Ám Gemencben, ahogy sok egyéb dolog, úgy ez is másként van. Itt a fő esemény ugyanis a szeptember elsején kezdődő szarvasbika vadászat. Annak érdekében, hogy összeálljanak a tarvad csapatok (tehenek és borjak) és beálljanak bőgőhelyükre a bikák, csak augusztus első hetéig puskáznak őzre. Utána azért járják nesztelenül a területet a vadőrök, hogy megismerjék a gímbikákat. Előbb az agancsukról, majd az ősz közeledtével a hangjukról is. Amint lehűl a levegő, megkezdődik a bőgéssel járó nász, majd a vadászat is.