2018. május 23. szerda, Dezs?

Szarvas határában már aratják az őszi árpát

2009. június 11. 11:49 | Forrás: beol.hu

Szarvas határában már megjelentek a kombájnok, aratják az őszi árpát. Az aszály miatt a termés kisebb, de a magok beltartalmi értéke jó. Az értékesítéssel még érdemes várni, az árak a mostaninál lényegesen feljebb kúszhatnak.

A szarvasi térségben a Geomark Kft. földjein kezdték el leghamarabb az aratást. A cég 150 hektáron vetett őszi búzát. Tóth Imre, a kft. ügyvezetője elmondta: a kalászokon jól látszik, hogy a növények az aszály miatt hosszú időn át a túlélésért küzdöttek.

A tavalyi 6-6,5 tonna helyett így idén csupán 4 tonnára számítanak hektáronként. Ugyanakkor az őszi árpa legfontosabb mérőszáma, a hektólitersúly a körülményekhez képest jó eredményt mutat. Egy hektóliter árpa 620 kilogrammot nyom, ami alig marad el az ideálisnak mondható 650-680 kilogrammtól. Az árpa takarmányértéke is jó, mert a csapadékhiány miatt kevesebb benne a keményítő és sok a fehérje.

Az árpa ára is nőhet

Ami az értékesítést illeti, Tóth Imre szerint most akinek van raktárkapacitása, annak érdemes kivárnia. Ha ugyanis a búzatermés gyenge lesz - amire sajnos nagy az esély -, akkor az árpa is felértékelődik, s a mostani, tonnánkénti 3100 forint helyett jóval többért is el lehet majd adni.

A Geomark Kft. földjein a jövő héten megkezdődik a repce, két hét múlva pedig várhatóan a búza aratása is.