2018. március 21. szerda, Benedek

Szögesdrót és őrzővédők óvják a szarvasgomba-lelőhelyet

2009. június 11. 12:43 | Forrás: szoljon.hu

Magasleseket építenek és őrző-védő céggel védenek egy területet a Jászságban. Nem egy szupertitkos katonai támaszpontot biztosítanak, hanem egy szarvasgomba-lelőhelyet, amelyet egyre-másra dúlnak fel a tolvajok.

Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy Közép-Európa egyik nagy szarvasgomba-lelőhelye a Jászságban, Jászkisér határában, a Tomi-erdőben található. Tulajdonképpen egy rejtélyes terület, hiszen amitől igazán értékes, az szabad szemmel nem is látható.

Nem minden erdő és nem minden klíma kedvez ennek az aranyárban mért gombaféleségnek. A 164 hektáros jászkiséri tölgyes ezen ritka helyek közé tartozik. Az erdőt kezelő Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó (NEFAG) Zrt. 6-7 éve adta ki az első engedélyeket a nyári szarvasgomba gyűjtésére, és gyakorlatilag azóta küzd az erdőt dézsmáló tolvajok ellen.

Az engedély nélküli gyűjtők tönkreteszik a szarvasgomba élőhelyét

- Két éve bekerítettük ezt a területet, hogy elejét vegyük a "látogatók" szabad garázdálkodásának - meséli Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. szolnoki erdészetének igazgatója egy jászkiséri erdőjárás közben.

- A maszek, szabálytalanul és engedély nélkül gyűjtők ugyanis nemcsak azzal okoztak és okoznak máig nagy károkat, hogy elviszik a gombát. Gereblyével, kapával és más szerszámokkal feltúrják, feldúlják az avart, tönkreteszik a szarvasgomba élőhelyét. Az idén döntött úgy a cégvezetés, hogy komolyan a saját kezünkbe vesszük a gyűjtés és az értékesítés feladatát, és ezért megpróbáljuk megvédeni az erdőt és a benne lévő szarvasgombát a kíméletlen tolvajoktól. Szerződtünk egy őrző-védő céggel, és most magasleseket építünk a kulcsfontosságú helyekre, hogy tökéletesen beláthatóvá váljon a terep.

Szarvasgomba-maffia Jászkiséren

Jászkisér környékén és a környező településeken ugyanis - a kerítés és az egyre szigorúbb őrzés ellenére - kész "iparággá" vált a szarvasgomba-lopás. Egész bandák, nem ritkán 5-10 tagú csapatok jönnek, még úgy is, hogy most már nemcsak kerítés, hanem a folyamatosan járőröző biztonsági emberek is őrzik itt az erdőt. Ismertek a "felvásárlók", és a családoknak jó jövedelemforrásul szolgál a környékbeli erdők kincse.

A NEFAG betanított kutyával keresteti a szarvasgombát az erdejében. Egy kipróbált, régi partner, a felsőtárkányi Kiss Imre, a Snoopy nevű labrador-vizsla keverék kutyájával fésüli át időről-időre az erdőt. Snoopy nagy találati biztonsággal dolgozik. Megkaparja az avart, és alatta a földet, ahol szarvasgombát érez, aztán megvárja a gazdit. Jutalomfalatért és dicséretért. Mert hogy karikára vágott virsli lapul egy zacskában a gazdánál, a derék jószág ezt szereti, nem a gombát.

- Régóta foglalkozom gombával - magyarázza Kiss Imre, miközben Snoopy-t követjük az erdő mélyén. - Kalapos- és szarvasgombával is. Évek óta járok ide, Jászkisérre is. Ezt az erdőt nagyon tönkretették sajnos a tolvajok. Kell talán két év is, hogy regenerálódjon, és újra jól teremjen. Ha ez az erdő rendbe jön, akár 4-5 mázsa szarvasgombát is adhat majd évente.

- Természetesen számolgatunk - kapcsolódik a beszélgetéshez az igazgató. - Célul tűztük ki, hogy közelítsük meg az egytonnás hozamot évente. Ennek érdekében egy 6 hektáros ültetvény telepítését tervezzük itt. Olyan növényeket telepítünk, amelyeknek a gyökere már be lesz oltva a szarvasgomba szaporítóanyagával.

A termelői árak nagyon változóak. A piaci kereslet függvényében 50-250 euró között változik a kilónkénti ár. Jó esetben tehát eléri a 70 ezer forintot is. Mire pedig a vendéglői asztalra kerül, megsokszorozódik az ár, az érték. Nem csoda, hogy többnyire csak nagyon kis mennyiségekben, fűszerként, ízesítésre használják az ínyenc szakácsok.

A disznó szereti, a kutya játszik vele

A szarvasgomba, sok más föld alatt élő rokonához hasonlóan, életközösséget alkot egy fával vagy cserjével, úgy, hogy annak gyökeréhez kapcsolódik. A fa könnyebben jut ásványi anyagokhoz a gomba segítségével, a gomba viszont más tápanyagokat kap a fától. Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, ezért nem könnyű megtalálni.

Hagyományos önkéntes nyomravezető a sertés. Nem kell tanítani, mert imádja a szarvasgombát. Ez egyben a legnagyobb hátránya is, mert a megtalált gombát maga szeretné megenni. Ebből kifolyólag gyakran kerül sor összetűzésre a disznó és gazdája között. Van, hogy a gazda húzza a rövidebbet, és a sertéssel dolgozó gombászoknak gyakran hiányzik egy-két ujja. A kutyát viszont nem érdekli a szarvasgomba, meg kell tanítani a keresésre.

Tetten ért szarvasgomba-tolvajok

Amióta a Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Zrt. megszigorította a Jászság területén lévő szervasgomba-lelőhelyeinek őrzését, gyakoribbá vált a gombatolvajok tettenérése. A jászapáti rendőrőrs járőrei két héten belül háromszor is ilyen ügyben intézkedtek, előbb Jászkisér, majd Jászapáti térségében. Mindháromszor a területet járó erdészek, illetve a szerződött őrző-védő cég velük tartó emberei értesítették a rendőröket.

Május 31-én két budapesti illetőségű férfi bukott le a NEFAG bekerített jászkiséri erdejében, 8 kiló szarvasgombával. Miután a tényállás egyszerű volt és tisztázott, a rendőrség gyorsított eljárásban bíróság elé állította az elkövetőket, az pedig próbára bocsátás intézkedést szabott ki ellenük első fokon.

Június 10-én a Jászapáti külterületén található erdőrészben egyszerre két csapat is lebukott. Mindkét csapatot az őrző-védők jelzése alapján érték tetten a rendőrök. Mindannyian jászladányiak voltak. A két fiatalkorúból és három felnőttből álló társaságnál 2,25, míg a másik, három fős csoportnál 6,85 kiló szarvasgombát foglaltak le a tettenéréskor. A felvásárlót egyik alkalommal sem nevezték meg a tolvajok.