2018. május 23. szerda, Dezs?

Ígéretes sárgabarack-termés

2009. június 30. 09:24 | Forrás: teol.hu

Megkezdődött a sárgabarack szezonja, Kisvejkén a magyar kajszit, Bonyhádon a ceglédi óriást szedik. Ahol nem ritkítottak, ott apróbbak a szemek.

Tolna megyében 355 hektáron terem a kajszi, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Bátaszék határában van.

Négy éve jó termés

Egymást követően a negyedik év, amikor Kisvejkén szép a termés - mondta Szénási Tibor, a helyi termelői és értékesítési szövetkezet (TÉSZ) elnöke.

A feltételek majdnem ideálisak voltak, tavasszal nem volt fagy, a mostani meleg idő pedig kedvez az érésnek. Tavasszal, amikor nagy szükség lett volna rá, kevés esőt kapott a környék, ennek köszönhető, hogy sok, de apró barack termett. Aki nem ritkította, az rosszul jár, mert nem lesz szép méretes a gyümölcs - mondta az elnök.

A szezon előtt vásárolt egy válogatógépet a szövetkezet, így könnyebb a munka. A Ceglédi óriás és a Piroska nevű barack, bár korai fajták, jobban bírják még a fán, így a magyar kajszival indítottak Kisvejkén.

A sárgabarack ára napról napra változik

A közel hetven tulajdonos termését idén is az étkezési piacra szánják, zömében exportra. Ausztria, Németország és a balti államok fogadják a magyar gyümölcsöt. Az árról nem szívesen nyilatkozik Szénási Tibor, mert mint mondja, olyan gyorsan változik, hogy mire megjelenik a cikk, már lehet, hogy nem érvényes, amit mondott.

Tény, naponta figyelik a bécsi és a budapesti nagybani piac kérő és kifizető árait. Ehhez igazítják az igényeiket is. Volt már olyan év is, amikor alacsonyabb árral indítottak és a szezon közepén felfelé indult el a kereskedési ár.

Sok barackfa pusztult ki

A bonyhádi Szabó Gábor, a megye egyik legnagyobb kajszisának - 18 hektár - a tulajdonosa. Itt nem kellett ritkítani a termést. Az idén nagyon sok fa pusztult ki, mondta a termelő. Ezek zöme tavasszal még virágzott, kihajtott, majd elszáradt. A szakemberek szerint vagy a korábbi stresszt nem bírta a fa, vagy a szárazság miatt a felszaporodott pockok rágták meg a gyökerét, ott keresve nedvességet. Tény, hogy ősszel lesz mit pótolni itt is, mondta a termelő.

A pálinkafőzők körében is egyre népszerűbb a kajszi, ők is vásárolnak hullott gyümölcsöt. Természetesen a lébaracknak eladott alapanyagnak a legalacsonyabb az ára, így a termelőknek nem ez az elsődleges céljuk. A hullott, de még egészséges gyümölcsöt is értékesíteni tudják.

A szép, nagy gyümölcs korlátlan mennyiségben értékesíthető

- A legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy a termelők összefogjanak - mondta dr. Lux Róbert, a Zöldség, Gyümölcs Terméktanács főtitkára. Termésfelmérést készítettek még a szezon előtt, majd tárgyaltak a kereskedőkkel és a feldolgozókkal is. Országosan jó közepes termés várható. A szép szemű, nagy méretű gyümölcs korlátlan mennyiségben értékesíthető, mondta a főtitkár, aki hozzátette, ideális méretű a 41-45-50 milliméteres átmérőjű barack.

A piacokon, zöldségeseknél 350-400 forintot kérnek egy kiló barackért. A kisebb termelők nem kényszerülnek arra, hogy nagy tételben, olcsóbban szabaduljanak meg a sárgabaracktól, ezért amíg lehet, tartják a magas árat. A piacelemzők szerint várhatóan két hét múlva lesz a dömping.

Kajszi árak Tolnában (nagybani értékesítés)

Évétkezési baracklébarack
2001100-220 Ft/kgnem adtak el
2002120-250 Ft/kgnem adtak el
200380-130 Ft/kg60-70 Ft/kg
200480-220 Ft/kg35-40 Ft/kg
200580-200 Ft/kg40 Ft/kg
2007120-300 Ft/kg80 Ft/kg
2008320-160 Ft/kg100 Ft/kg

Így készül el gyorsan a baracklekvár

Első lépésként az üvegeket készítsük elő, fertőtlenítsük, csepegtessük ki. Egy kiló gyümölcshöz 40 deka cukrot számoljunk. A barackot összeturmixoljuk - ezzel időt nyerünk a főzésnél - feltesszük főni. Úgy fél órás kevergetés után hozzáadjuk a cukrot és a dzsemesítőket. Addig főzzük, amíg a habját el nem veszíti. Forrón töltjük az üvegekbe, melyeket szárazon dunsztolunk legalább 2-3 napig.