2018. március 21. szerda, Benedek

Csőd közelében Brazília agrárgazdasága

2009. augusztus 3. 12:56 | Forrás: szabadfold.hu

A világ egyik legnagyobb élelmiszer-szállítója, Brazília mezőgazdasága komoly bajban van. 30 százalékkal esett a marhahús kivitele, de bajban a cukor- és etanolipar is.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

Kapcsolódó cikkek

A globális pénzügyi válság különösen érzékenyen érintette a brazíl mezőgazdasági termelés két kulcsfontosságú szektorát, a hústermelést, illetve a cukor- és etanolgyártást. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a vállalkozók 2005 és 2008 között mindhárom területen nagyon jelentős kölcsönöket vettek igénybe a termelés fejlesztéséhez, illetve új kapacitások építéséhez, és most komoly nehézségeket okoz számukra a kölcsönök visszafizetése.

Súlyosbította a helyzetet a brazíl valuta (reál) árfolyamának a dollárral szembeni ingadozása, amely a reál 30 százalékos leértékelődésével végződött. Több vállalkozás ezért arra kényszerült, hogy erősebb partnerekkel (konkurensekkel) fúzióra lépjen – olvasható az AgrárEurópa hírlevelében. Brazília legnagyobb baromfihús-exportőre, a Sadía és egy nagy sertéshústermelő cég ez év júniusában fúzióra kényszerült az ország második legnagyobb sertés- és csirkehús exportőrével.

A szarvasmarhatartók közül sokan a tenyészállományuk egy részét küldik vágóhídra. A marhahús export ez év első félévében az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal visszaesett, és a súlyosan eladósodott húsüzemek kapacitásaiknak csak felét használják ki, ami erősen rontja a hatékonyságukat. Ebben az évben 50 brazil húsfeldolgozó üzem hagyott fel a termeléssel.

Bár az emelkedő kőolaj árak a bioetanol termelésben nagyobb nyereséggel kecsegtetnek, ezen a területen is több vállalkozás fúzióra kényszerült, vagy csődhelyzetbe került. A legrosszabb helyzetben az a 150 cukorgyár van, amely kizárólag bioetanol termelésre van berendezkedve, mivel azok nem tudnak profitálni a magasabb világpiaci cukorárakból.