2018. március 21. szerda, Benedek

Argentin aszály: katasztrofális a helyzet

2009. augusztus 4. 12:21 | Forrás: szabadfold.hu

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, Argentína az idén képtelen búzát exportálni az aszály miatt féltermést takarít be. A szárazság a világon meghatározó marhahús-termelést veszélyezteti: már a tenyészállatokat is vágják. Kényszerből.

Kapcsolódó témák

Linkajánló

Kapcsolódó cikkek

A Buenos-Airesi Gabonatőzsde közgazdásza, Eduardo Anchubidart szerint az ez évi rendkívüli szárazság Argentína 2009/10. évi búzatermését akár 6 millió tonnás rekordmélységig is visszavetheti, ami 28 százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, és a két évvel korábbinak kevesebb, mint felét, illetve alig több mint egyharmadát teszi ki - adta hírül az AgrárEurópa. A 6 millió tonna gyakorlatilag éppen csak az ország belső szükségletét fedezi.

Ez annyit jelent, hogy az argentin búza eltűnhet a nemzetközi piacokról, amire az utóbbi száz évben soha nem volt példa, mivel az ország évente rendszeresen 5-10 millió tonna búzát exportált. Az argentin búzaexport kiesése arra kényszeríti Brazíliát – amely évente egyedül 5 millió tonna körüli mennyiségben szokott argentin búzát vásárolni, és a világ egyik legnagyobb gabona importőre – hogy szükségletét Dél-Amerikán kívüli piacokról szerezze be. Az argentin kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi búza az idei szezonban exportra is jusson, az esetleges importot (ami katasztrofális lenne az országra) pedig minden áron el akarja kerülni.

Az Országos Élelmiszerminőségi Szolgálat (SENASA) közleménye szerint az ország marhahúsexportja 2009 első negyedévében 37 százalékkal növekedett az előző év hasonló időszakához képest, és 148.800 tonnát tett ki. Ugyanakkor az árbevétel 19 százalékkal nőtt.

A legnagyobb vásárló friss marhahúsból Oroszország, a Hilton Kvótából pedig Németország maradt. Az export erőteljes növekedése azonban aggodalommal tölti el az argentin húsipar képviselőit, mivel az – különös tekintettel a tehénvágások magas arányára – egyértelműen a tenyészállatok egy részének levágására utal, ami az állomány további veszélyes csökkenését vonja maga után.