2018. május 23. szerda, Dezs?

Borhamisítás: havidíj a súgásért?

2009. augusztus 18. 12:23 | Forrás: baon.hu

Két kecskeméti pénzügyőrt azzal vádol a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség, hogy segítettek egy megyei borhamisító bandát. A fináncok április óta előzetes letartóztatásban vannak.

A napokban elkészült vádirat szerint két finánc súgta meg egy hamis borral ügyködő csoportnak, hogy mikor merre járnak az ellenőrzést végző kollégáik. A banda 390 ezer liter hamis bort készített és palackozott, így legalább 31 millió forinttal károsították meg az államkasszát. A két pénzügyőr vádlott E. János és T. Csaba számos alkalommal tájékoztatták a Soltvadkerten és Kecskeméten működő borpancsolókat arról, hogy kell-e számítaniuk jövedéki ellenőrzésre.

Szóltak, hogy mikor veszléytelen a szállítás

Az ügyészség szerint a soltvadkerti V. Zsolt és R. János tavaly márciusban határozott hamis bor előállításáról. Megkeresték a kecskeméti F. Attilát, aki vállalta, hogy törökfái tanyáján, két földbe ásott, 30 ezer literes tartályban elvégzi a pancsolást. Fontos volt a biztonságos szállítás, a jövedéki ellenőrzések elkerülése.

A tanyatulajdonosnak barátja volt az a pénzügyőr, aki a mobil ellenőrzési csoportot irányította. E. János a parancsnokságon felállított rádióközponton keresztül folyamatosan figyelemmel kísérhette a szolgálatban lévő járőrök mozgását. Az ügyészség szerint T. Csabával értesítették is a borhamisítókat arról, hogy mikor veszélytelen az 54-es főúton a szállítás.

Olasz bor cukorból, vízből és élesztőből

A Kecskemét melletti tanyán tavaly augusztusig havonta két alkalommal állítottak elő hamis bort, alkalmanként 30 ezer litert, összesen 390 ezer litert. Cukorból, vízből, élesztőből, ammónium-bikarbonátból és borseprőből kevert pancs tartálykocsiban került Soltvadkertre, ahol kétliteres műanyag flakonokba palackozták és olasz borként hozták forgalomba.

Az ügyészség szerint a vizsgált időszakban a hamisítók összesen tizenhétszer hívták fel E. János főhadnagyot. A vád havi 60 ezer forintos apanázs elfogadását rója a pénzügyőrök fejére.