2018. február 24. szombat, Mátyás

A szomszédos megyék etetik krumplival a békésieket

2009. augusztus 26. 09:27 | Forrás: beol.hu

Békésben nincs hagyománya a burgonya nagyüzemi termesztésnek. A megyében alig száz hektáron termelik, a krumpli azonban a Viharsarokban is alapélelmiszernek számít.

Békés megye nem tartozik a nagy krumplitermő vidékek közé, az itteni kötött talajok nem is igazán alkalmasak e fontos zöldségféle termesztésére. A hazai burgonyatermés jelentős része Hajdú-Bihar megyéből (Debrecen és Hajdúszoboszló térségéből) és a csongrádi tájakról kerül a piacra.

A kiskertekben azért Békésben is nagyon sok család igyekszik megtermelni magának a télirevalót. Néhány évvel ezelőtt a megye déli részén, a lazább, homokosabb talajokon - Medgyesegyháza, Csanádapáca és Tótkomlós környékén - még sokan foglalkoztak krumplitermesztéssel, mára azonban alig száz hektáron termelnek eladásra. Burgonyából ettől még nálunk sem lesz hiány, a szomszédos megyék bőségesen ellátnak bennünket.

Megkérdeztünk néhány piaci árust: többségük Szeged környékéről származó krumplit kínált, 80-120 forintos áron. Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója az elkövetkező időszakra jelentős árcsökkenést jósol.

- Idén a szárazság miatt késik a betakarítási szezon, csak néhány nap múlva kezdődik. A termés jó, mert a tavaszi, nyár eleji szárazság után a júliusi, augusztusi esők sokat javítottak rajta. Két-három hét múlva az árak jelentősen lejjebb mennek - mondta a főigazgató.

Rossz minőségű lengyel burgonya a polcokon

Az viszont igen valószínű, hogy az előző évekhez hasonlóan a boltok egy részének polcai a magyar krumpli helyett ezen a télen is a lényegesen rosszabb minőségű lengyel (és más országokból származó) burgonyától roskadoznak majd. A behozatalt ezúttal sem a hazai hiány indokolja.

Érdekesség, hogy a magyarországi burgonyafogyasztás az elmúlt fél évszázad alatt a felére csökkent.

Míg az 50-es években minden magyar legalább 120 kilogramm krumplit megevett évente, ma már a fogyasztás alig éri el a 60 kilogrammot. Ennek egyik legfőbb oka állítólag az, hogy a családok kevesebbet étkeznek otthon. A vendéglátóegységek menüiben a krumpli nem kap főszerepet, otthon viszont a spórolás egyik legjobb módja a burgonyás ételek széles skálájának elkészítése.