2018. március 21. szerda, Benedek

Ízig-vérig magyar bolt nyílik Szekszárdon

2009. augusztus 31. 11:19 | Forrás: teol.hu

Szociális bolt nyílik hétfőn a szekszárdi piactéren. Ez lesz Tolna megye második, a gazdakörök szövetségének a hatvanötödik ilyen üzlete.

Hétfőn reggel nyolc órakor megnyílik Tolna megye második, Szekszárd első, illetve a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ) hálózatának hatvanötödik, úgynevezett szociális boltja a piactéren.

Az üzlet vezetője, Benczéné Németh Mária elmondta, az ötletről még decemberben szerzett tudomást a televízióból. Már akkor is vállalkozó volt, csak ruházati szakmában. Decsen szerették volna megnyitni, de a Magosztól megtudta, hogy hatezres lélekszám alatt nem ajánlják.

A boltnyitásnak nem volt még kitaposott útja, de végül eljutott Kővári Lászlóhoz, a szekszárdi közgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökéhez. Az üzletvezető hangsúlyozta, hogy tőle és a bizottságtól sok segítséget kapott a megvalósításhoz.

A MAGOSZ-szal is állandó telefonkapcsolatban voltak. Az önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiséget a követelményeknek megfelelően át kellett alakítani. A mintegy 7-800 ezer forintnyi költséget lelakhatják.

Rengeteg hatósági engedélyre van szükség egy élelmiszerüzlet megnyitásához. A vállalkozónak be kell szerezni például az építésügyi, állategészségügyi hatóság, az ÁNTSZ, a tűzoltóság hozzájárulását.

Szerencsétlen a szociális bolt elnevezés

Megtévesztő a szociális bolt elnevezés, véli az üzletvezető. Már működő boltok tapasztalata, hogy az emberek azt hiszik, csak rászorultság alapján mehetnek be a vásárlók. Erről azonban szó sincs. A név miatt azonban, a tehetősebbek megalázónak tartják, hogy ott vásároljanak.

A bolthálózat lényege, hogy közvetlenül az őstermelőktől szerzik be az árut. Ez azt jelenti, hogy a felvásárlók, nepperek nem teszik rá a hasznot. Először a MAGOSZ-tól rendelték meg a friss zöldséget, gyümölcsöt, de már rengeteg környékbeli címük van, ahonnan a későbbiekben vásárolnak. Ha valakinek van például 5 kilogramm zöldbabja, azt is megveszik a termelőtől.

Hirdetéseik nyomán rengetegen jelentkeztek beszállítónak. Már tájékozódtak az árakról, s számításaik szerint 20-30 százalékkal olcsóbban tudják majd árulni a friss zöldséget-gyümölcsöt.

Két hét múlva már lesz palackozott házi tej, tejföl és túró, valamint házi jellegű pékáru. Utóbbi például nem a legolcsóbb, hanem a legjobb házi minőségű lesz a városban, Tengelicről. Az alapélelmiszerek mellett árulnak édességet, sütemény, mirelitárut. Vegyi árut nem tartanak.