2018. március 21. szerda, Benedek

Kipusztul a banán Afrikában?

2009. szeptember 2. 14:00 | Forrás: szabadfold.hu

Élelmiszerhiány veszélye fenyeget több afrikai országban, mivel kétféle betegség támadta meg a hatalmas banánültetvényeket. A kórokozók megfékezése csak úgy lehetséges, hogy a fertőzött fákat felégetik vagy kiássák.

Angolától Ugandáig a banán a legfontosabb élelmiszer-alapanyagnak számít. Az ültetvények nagy részén azonban most két olyan betegség is felütötte a fejét, amellyel egyelőre nem igazán tudják felvenni a harcot - írta a greenfo.hu a BBC News információi alapján.

Fertőzött banánültetvények vannak többek között Etiópiában, Ugandában, Ruandában, Tanzániában, Gabonban és a Kongóban is. A rovarokkal terjedő baktériumfertőzés miatt már nemzetközi konferenciát is tartottak. A szakértők azt ajánlják a termesztőknek, hogy ássák ki a fertőzött banánfákat vagy égessék fel azokat, majd a területet vegyszerrel szórják be. A kétféle betegséggel szemben a szakértők szerint csak nagyon kevés fajta rezisztens.

Míg az egyik kórokozónál a banánfák elsatnyulnak és nem láthatók újabb hajtások a fákon, addig a másik betegség egyszerűen megöli a fákat, és a még rajtuk lévő termések is ehetetlenné válnak.

A szakemberek szerint gyors cselekvésre van szükség, mert a fertőzött területeken éhínség alakulhat ki, hiszen a banán a fő termény. Abban az esetben, ha a kórokozókat nem sikerül megfékezni, akkor nemcsak a jövedelemforrásuktól esnek el az ott élő emberek, de nem lesz mit enniük sem.