2018. március 21. szerda, Benedek

Nem emelik a kenyér árát a pékek

2009. szeptember 7. 11:14 | Forrás: teol.hu

Év végéig biztosan nem emelnek árat a pékek, erősítette meg a hírt Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. A liszt ára sem emelkedett, sőt némi árcsökkentést is el tudtak érni a nagyobb sütödék.

A drágulás abból a szempontból nem is lenne indokolt, hogy az idén az étkezési búza ára mélyponton van, és még így is alig fogy belőle. De nem csak lisztből áll a kenyér, mondta az elnök. Hozzátette, bár nagy szükség lenne rá, de munkabért sem tudnak emelni, minden tartalékot felemészt a gáz, a villany és az adalékanyagok emelkedő árának kompenzálása, és fejlesztésre sincs pénz. Évről évre egyre több sütöde zár be, Tolna megyében az elmúlt két év alatt negyven. A fogyasztókat a pékek napi gondjai nem igazán érdeklik, jó ha a fizetésüket be tudják osztani.

A szekszárdi Juhász Pálné naponta négy személyre vásárol, a gyerekek iskolások, nekik zsemlét vesz, fejenként két darabot, ebből készít szendvicset. Régebben napi egy kiló kenyeret vettek, ami vagy elfogyott vagy nem, a maradék gyakran a szemétbe került, vagy jó esetben zsemlemorzsa készült belőle. Ma már az elképzelhetetlen, hogy akár egy szelet is kárba menjen. Hűtőben tárolják, és csak annyit vesznek belőle, amennyi biztosan elfogy.

Szekszárd belvárosában, a Dália Áruház vezetője dr. Miseticsné Győri Erzsébet kérdésünkre elmondta, a forgalmukon megérzik, mikor kapnak fizetést az emberek, hó elején kenyérből is több fogy, mint hónap végén. A magvas, különböző gabonából készült termékeket csak egy szűk réteg vásárolja.