2018. március 21. szerda, Benedek

Ki vágja zsebre az almáskertek hasznát?

2009. szeptember 16. 11:25 | Forrás: baon.hu

Jelentős veszteséggel számolnak idén az almatermesztők. A kereskedők viszont jól járnak: három-négyszeres áron adják az olcsón felvásárolt gyümölcsöt.

Tánczos Gábor jakabszállási gyümölcstermesztő elkeseredetten fogadta lapunk munkatársát.

- Ha az idén ráfizetek az almára, és jövőre sem javul a piac, alighanem kivágom 17 hektáros ültetvényemet. Néhány éve 60 milliós állami támogatással telepítettem a fákat, jövőre jár le a művelési kötelezettség, amit az állami támogatás feltételéül kikötöttek.

- Tavaly a tárolás miatt lett veszteséges az évem, idén pedig csak 41,50-et ígér kilogrammonként a felvásárló a gyümölcsért, holott a boltokban 150 forint alatt szinte nem is lehet almát venni. Ilyen áron milliós nagyságrendű veszteséggel számolhatok. A felajánlott vételár csak a művelési költséget fedezi, legalább a dupláját kéne kapnom ahhoz, hogy a költségeket leszámolva némi nyereséggel rentábilis legyen a termesztés - sorolta a gazda.

Tánczos Gábor tapasztalata szerint azonban a kereskedők nem hajlandók 100 százalékos haszonnál kisebb árréssel dolgozni. Pedig nekik nincs kockázatuk, a termesztőknek az egész év rizikó. Vagy mert elfagy a gyümölcs, vagy mert a termést megtámadja a betegség, elveri a jég. Az a baj, hogy a magyar termelők nem fognak össze. Léteznek ugyan termelő értékesítő szövetkezetek, de azok nem jól működnek. Részben azért, mert nincs elég tőkéjük, s ezért a bankok felé eladósodtak. Másrészt azért sem, mert némely gazdasági szervezetben a vezetők fölözik le a TÉSZ-ek hasznát - véli Tánczos Gábor.

Miért nem próbálkozik nagybani meg hetipiacokon értékesíteni? Azért nem, mert 17 hektár termését lehetetlen kilónként elmérni. Pedig Tánczos Gábor talán még a kilózásra is vállalkozna, ha látná értelmét. Nemrégen Budapestre vitt egy szállítmány almát, de a II. kerületben mindössze két mázsát tudott eladni egy-két kilójával. A Lehel piacon ugyan kapna bruttó 70 forintot az almáért, de az árusok nem vesznek át 80-100 ládánál többet egy-egy alkalommal. Így nem érdemes utaztatnia a gyümölcsöt.

Mintha minden összeesküdött volna a magyar agrártermelők ellen.