2018. május 23. szerda, Dezs?

Itt az ősz, kezdődik az égetések időszaka

2009. szeptember 24. 10:21 | Forrás: szoljon.hu

Egyik olvasónk telefonált a minap a szolnoki Kertvárosból. Mint elmondta az ősz beköszöntével a kiskertekben egyre többen kezdik el égetni az ott felgyülemlett zöldhulladékot.

Emiatt esténként sűrű füst borítja a környéket, ezért nem tudnak ablakot nyitni a szellőztetéshez, vagy éppen ruhát szárítani odakinn. Az idős hölgy szerint a kommunális szolgáltató éppen azért találta ki a sárga és zöld zsákokat, hogy ezekben el tudják szállítani a keletkező zöldhulladékot, az égetések megszűnjenek. Sokan viszont inkább az olcsóbb módját választják az ilyen jellegű hulladék eltüntetésének.

- Továbbra sem szabad szemetet, tarlót vagy gazt égetni - mondta el érdeklődésünkre Juhász György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtófelelőse. - A zöldhulladékot is ugyanúgy el kell szállíttatni - ha éppen nem komposztálásra szánjuk -, mint a háztartásunkban keletkező szemetet. Az égetések általában tavasszal és ősszel szaporodnak meg, az ezzel kapcsolatos tilalmat megszegők környezetvédelmi bírsággal sújthatóak. Aki égetést lát és bejelentést szeretne tenni az az illetékes tűzvédelmi hatósághoz, jelen esetben a szolnoki önkormányzati tűzoltósághoz fordulhat.