2018. május 23. szerda, Dezs?

Éticsiga: válságban több a gyűjtő

2009. szeptember 24. 14:07 | Forrás: gazdakor.szie.hu

Habár ritka vendég a magyar asztalokon az éticsiga, mégis sokan foglalkoznak a gyűjtésével. A feldolgozott állatok legtöbbször a francia tányérokra kerülnek.

Csigagyűjtő-történelem

1990 előtt hazánkban szabadon lehetett gyűjteni az éticsigát. A 80-as évek derekán azonban olyan nagy mennyiségben vittek ki csigát az országból, ami már veszélyeztette a természetes populációt.

Hogy a csiga eltűnésének elejét vegyék, a 90-es évek elején megalakult a Csigatenyésztők és Forgalmazók Országos Szövetsége. A szervezet évi 3000 tonnában határozta meg a begyűjthető mennyiséget. Az önkorlátozás később a természetvédelmi törvény által is megerősítést nyert, azóta egyeztetés alapján állítják fel a térbeni és időbeni korlátozást. A Környezetvédelmi Minisztérium minden évben meghatározza, hogy hány tonnát lehet gyűjteni, és ezt milyen időközben. 

- Idén 2000 tonnát lehetett gyűjteni Magyarországon. A gyűjtési szezon április 1-től június 15-ig tart. Éticsigát begyűjteni a korlátozás alá nem eső területeken lehet. A csigáknak 30 mm-nél nagyobb átmérőjűeknek kell lenniük - tájékoztatott Dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke.

Csigát bárki gyűjthet, a felelősség elsősorban az átvevő telephelyekre hárul. A felvásárlás során nekik kell tájékoztatniuk a gyűjtőket a korlátozásokról. A telephelyeknek ellenőrizni kell a méretet és rögzíteni az átvett mennyiséget. Ezeket a felvásárlási adatokat a felvásárló minden héten jelenti annak a terméktanácsi tagnak, aki őt koordinálja, és tőle meghatározott ütemben, minőségben és feltétellel átveszi a csigát.

A terméktanács tagja a terméktanács titkárságának jelenti az azon a héten felvásárolt mennyiséget. A terméktanács titkársága összesíti, és jelenti a minisztériumnak, illetve a felügyelőségnek azt a mennyiséget, amely azon a héten az országban felvásárlásra került. - ismertette Dr. Pacs István a természetvédelmi szempontokat szem előtt tartó adminisztráció módját.

Hová adhatjuk le a csigát?

Magyarországon 1500-1800 átvevő telephely működik. Működési engedélyt a terméktanács, illetve a környezetvédelmi felügyelőség adhat nekik. Ez az úgynevezett felvásárló-telephely igazolás. Hogy ezt megkapják, számos feltételt kell teljesíteniük.

- Rendelkezniük kell az adott csigamennyiség fogadásához szükséges ún. csigaládával, árnyékos, hűvös tároló helységgel. Folyamatosan kezelniük kell az állományt, azaz kétnaponként ki kell üríteni a csigaládát, a felgyülemlett szennyeződést, ürüléket el kell távolítani, majd tiszta ládába kerül a csiga. A felvásárló vagy a koordináló terméktanácstag meghatározott időközönként szállítja el a gyűjtött csigát. Ha a terméktanácsi tag ha nem kívánja feldolgozni vagy azonnal kiszállítani, akkor kötelező érvénnyel hűti. Így minden károsodás nélkül hosszú hónapokon keresztül eltartható.

Csigaszedők országszerte

Aki csigagyűjtésre adja a fejét, nem árt, ha tudja, milyen környezeti feltételeket szeret az állat, hiszen ritkán adódik olyan esős időszak, amikor úton-útfélen hemzsegnek a puhatestűek. Természetesen, a nedvesebb térségek a jobb csigás helyek. Csapadékeloszlás alapján ez elsősorban az Alpokalja, de természetesen, ahol állandóan nagyobb a nedvesség, patakok, völgyek, erdős részek, települések környéke, illetve a nitrogénbő területeken lehet nagyobb tömegű előfordulásra számítani.

Az Éticsiga Terméktanács elnökének becslése szerint Magyarországon 200-400 ezer ember foglalkozik csigagyűjtéssel. Ez a szám sokszor attól függ, hogy milyen a gazdasági helyzet.

- Minél rosszabb a gazdasági helyzet, annál szélesebb néprétegek foglalkoznak a gyűjtéssel, mert az adott időszakban ez tisztes jövedelmet biztosít. Befektetetést nem is igényel ez a tevékenység. A gyűjtéshez nem kell más, mint egy műanyag vödör, egy-két raschel-zsák, valamint egy hely, ahol hűvös helyen lehet tárolni az állományt, ameddig az átvevő helyre nem kerül.

A francia kapcsolat

Magyarországon nincsenek gasztronómiai tradíciói a csigahús fogyasztásnak, ezért csak a jobban menő vendéglátó helyek, illetve szállodaláncok kínálnak választékbővítés címén étlapjaikon csigát. A csiga klasszikusan a francia konyha menüjében szerepel, valamint a nyugat-európai régiókban és Kanadában fogyasztják nagyobb mennyiségben. Emiatt a Magyarországon felvásárolt csigamennyiség 99%-át élő vagy feldolgozott állapotban ezeken a piacokon értékesítik.

Feldolgozással az országban a zalaszentgróti és vajai csigafeldolgozó foglalkozik, az előbbi évente 700, az utóbbi 250 tonnát vesz át. Ezeket a tételeket a feldolgozó-kapacitásnak megfelelően 3-4 hónap alatt dolgozzák fel a piaci igényeknek megfelelően. Ez lehet az, hogy tömbbe fagyasztott, különböző méretre kalibrált hús, vagy akár lehet abszolút konyhakészen, házába visszatöltve, ízesítetten, előfőzötten, amelyet már csak mikrohullámú sütőben kell megmelegíteni. Egy kiló ehető hús 4,0-4,5 kiló élő állatból nyerhető a ház és a belek eltávolítása után.

Idén az átvevőhelyeken a kilónkénti felvásárlási ár 80-110 forint körül alakult, ami alig 5-10 forinttal több a tavalyinál.