2018. február 24. szombat, Mátyás

Dől a burgonya az unióból

2009. szeptember 29. 09:40 | Forrás: sonline.hu

Aki akar, az már biztosan magyar krumplit eszik: a minőségi, hazai burgonyát ugyanis saját logóval jelzik, ami az eredetiségét is garantálja.

- A hazai burgonyatermesztésben még mindig van ráció - jelentette ki Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője. A társaság a legnagyobb a magyarországi fémzárolt vetőburgonya előállításban. Minden évben mintegy 200 hektáron termeszt burgonyát, és két alkalommal nem sajnálja megosztani tapasztalatait az ország termelőivel: kora nyáron fajtabemutatót tartanak, ősszel a termés és az árak a téma.

A legutóbbi burgonyás napon Varga György elmondta: Európában stagnál, de inkább csökken a krumpli vetésterülete. Idén a termésátlag Lengyelországban kiváló, ahogy Angliában is. Hollandiában, Belgiumban, Németországban kevesebb a vártnál. Szlovákiában és a cseheknél jó, Ukrajnában közepes. Romániában pedig - amely számunkra egyik legjelentősebb tényező -, úgy tűnik, karácsony táján elfogy a krumpli, mert 25 százalékkal csökkent a termőterület, így oda lehet exportálni.

Magyarországon 21 300 hektáron, 240-250 mázsa hektáronkénti átlagterméssel, 5-600 ezer tonna krumpli termett. 900 ezerre lenne igény, ami jelezhetne hiányt, de tavaly sem így történt, dől be a krumpli az Európai Unióból.

Megtudtuk: húsz éve még 70 ezernél több hektáron állítottuk elő a gumóst. Az uniós csatlakozással a csökkenő tendencia folytatódott. Jelenleg 3-4 ezer hektáron terem vetőburgonya, de 62 államilag elismert fajta van; az 1980-as években csak négy volt.

A zsákos étkezési krumpli pedig szinte teljesen a múlté, napjainkban a mosott, kiszerelt, fajtafelirattal és felhasználási javaslattal ellátottra van kereslet. Ez nagyobb odafigyelést igényel a termelőtől, de nagyobb jövedelmezőséget is garantál.

Varga György hangsúlyozta: Magyarországon a korai krumplira kell ráállni, amit jó áron, biztonságosan el lehet adni, mert májusi, júniusi burgonyát sehol nem állítanak elő. Ez utat nyithat külföldre. Emellett modern technológia szükségeltetik, illetve, népszerűsíteni kell a burgonyát. A magyar földben termő burgonyának egyébként logója van, ha ezt választjuk, már tettünk a hazai mezőgazdaságért.