2018. március 21. szerda, Benedek

Sütőipar: bajban az Interback Group

2009. szeptember 29. 10:06 | Forrás: Sütőipari Dolgozók Szakszervezete

A négy cégből álló, azonos tulajdonosi körhöz tartozó Interback Groupnál legalább 120 munkavállaló nem kapta meg augusztusi munkabérét, táppénzét, egyéb járandóságait, miközben a cég az egész cégcsoportra (360 fő) csoportos létszámleépítést jelentett be.

A cégcsoporthoz tartozó Inter-back Kft-től, valamint a Delta Kft-től a munkavállalók jelentős részét átirányították az Óbudai Sütőipari Zrt-be. Az Inter-backnál maradt 90-100 fő munkavállalót munkával ellátni nem tudják és bizonytalan időre állásidőre helyezték őket.

Ennek hatására a cégcsoport dolgozói közül kb. 100 munkavállaló 2009. szeptember 17.-én 10:00 órakor a cégcsoport szigetszentmiklósi székhelyén gyülekezett és hangot adott elkeseredettségüknek, felháborodásuknak.

A cégcsoporthoz tartozó cégek vezetői közül senki nem volt jelen, az épületbe senkit sem engedtek be. A háttérben, két épülettel arrébb meghúzódva rendőrségi erők is megjelentek. A munkavállalók által a helyszínre hívott elektronikus médiát az egész ipari park területéről kitiltották.

Az ily módon rögtönzött munkásgyűlésen a Sütőipari Dolgozók Szakszervezetének képviselői szóltak a munkavállalókhoz, felolvasták és a cég főkönyvelőjének átadták írásos követelésüket, majd 11:30 órakor az utolsó munkavállaló is elhagyta a helyszínt. Incidens nem történt.

A Sütőipari Dolgozók Szakszervezete a követelés szövegét megküldte a cseh tulajdonosoknak és külön-külön az összes cég vezetőjének. A munkavállalóknak és a szakszervezetnek határozott szándéka, hogy minden törvényes jogi- és szakszervezeti eszköz igénybevételével megakadályozza a munkavállalók létbiztonságának jelentős romlását, jogaik további csorbítását.