2018. február 24. szombat, Mátyás

Kiszagolták a szarvasgombát

2009. október 12. 11:47 | Forrás: heol.hu

A Szalajka-völgyben, a Szilvásváradi Szarvasgombász Egyesület, valamint a helyi Lovas étterem szervezésében ismét megrendezték a Szarvasgomba-vadászatot.

Kitti kutya beleunt a keresésbe. Miután Szilvásváradon, a Szalaka-völgyben, a kijelölt versenyterületen fellelt két szarvasgombát, nem szaglászott tovább, inkább vígan ugrándozott az avarban. Gazdája, a Szlovákiából érkezett Básti Sándor mégis elégedett volt, mert a blöki tíz hónapos, most versenyzett először.

Otthon a májbetegségek ellen használatos, kapszullás U-vitamin szagoltatásával (amelynek állítólag hasonlít az illata a szarvasgombára) tanítgatta a jószágot. Bár a kutyus tudásának lakhelyükön nem sok hasznát veszik. A férfi megemlítette, náluk védett növény a szarvasgomba, ezért tilos gyűjteni.

Pitypang, a 2 éves szálkás szőrű tacskó ugyancsak először versenyzett, s a tulajdonosát, a budapesti Balogh Mersét is meglepte, milyen sikerrel. A pompás szimatú kotorék eb mind az öt gombát felkutatta. A versenyre tíz kutyát neveztek be, s tulajdonosaik egyikkel sem vallottak szégyent.

A Szilvásváradi Szarvasgombász Egyesület immár a 12-ik alkalommal rendezte meg szombaton a nagy népszerűségnek örvendő programot, amely után a Lovas Vendéglőben gasztronómiai bemutató is volt. A jelenlévők megtapasztalhatták: a szarvasgombát nemcsak keresni élmény, hanem az e fűszerrel készült ételek is mennyeiek.