2018. március 21. szerda, Benedek

IBA Düsseldorf: fókuszban a pékszakma

2009. október 19. 12:02 | Forrás: pekforum.hu

Október 3-9 között Düsseldorf volt a világ sütőiparának központja. A Német Pékmesterek Szövetsége itt rendezte meg a jubileumi - 60 éves - IBA szakkiállítást.

A jelenlegi gazdasági váltság minden szakmát sújt, de aki Észak-Rajna-Vesztfália fővárosában jelen volt a világ elsőszámú sütőipari seregszemléjén - ha időlegesen is, de - elfelejtette a napi gazdasági gondokat.

A szakmai látogatókat lenyűgözte a beszállítók által bemutatott technikai és technológiai újdonságok sokasága.

A pékszakma elsőszámú seregszemléjére a világ 150 országából jöttek el a szakemberek. A pékeket 1059 kiállító standja fogadta. A standokra belépve az embernek szinte mindenhol olyan érzése támadt, hogy egy pompásan feldíszített pékségbe vagy pékszaküzletbe érkezett.

Az IBA sikerét kommentálva, a következőket mondta Peter Becker, a Német Pékmesterek Szövetségének elnöke:

- Az IBA 2009 nagyon sikeres kiállítás volt, pedig a kezdeti előrejelzések komoly visszafogottságot tükröztek. De mennyiségben és minőségben egyaránt túlszárnyaltunk minden várakozást. Ez az esemény bebizonyította, hogy a pékszakmának ismét van igénye az innovációra, és világszerte megnőtt a befektetési kedv. Csak a piac elvárásainak megfelelni tudó innovatív pékségek számára van biztos jövő.

A Messe Düsseldorf kiállítási központ pavilonjaiban, 123 000 négyzetméteren tekinthettük meg a cégek boszorkánykonyháiban megálmodott új technikákat és technológiákat.

A gépek esetében továbbra is, az élőmunkát kiváltani képes automata vonalak fejlesztése került a fókuszba, ee a kisüzemek gépesítése sem került ki a tervezők és gyártók látóköréből.

A technológia végtermékeként elkészült péktermékek legfontosabb üzenete számomra a hagyományokhoz való visszakanyarodás volt. Eltűntek a hibátlan héjszerkezetű kenyerek, és helyettük megjelentek a beltartalmilag és táplálkozás-élettanilag kiváló termékek.

A kenyereket nemcsak a klasszikus összetételekkel állítják elő, hanem szinte minden zöldség, fűszer és gyümölcs megtalálható bennük. Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy a kereskedelemnek vajon hogyan lehet ezeket eladni? Hát erre a kérdésre, kiállítás másik mottója ad választ, mégpedig az, hogy a jövő a kézműves pékségeké és a saját szaküzleteké.

Az IBA szakkiállításon 79.500 látogató tette tiszteletét. Ami a rendezvény nemzetközi vezető szerepét erősíti: a látogatók 55 százaléka külföldi szakember volt.

Minden olyan cég standján, amely jelen van a magyar piacon, az általunk ismert szakemberek jelen voltak, és készséges tájékoztatókkal szolgáltak mindenkinek. A szakmai véleményem az, hogy a bemutatott péktermékek, amelyek más országokban már ismertek, mi is nagyobb számban használhatnánk a saját termékpalettánk bővítése céljából.

Bátran merjünk új termékekkel megjelenni a piacon, mert csak akkor tudunk az eladási volumenünkön javítani, ha rendszerességgel képesek vagyunk megújítani a termékválasztékunkat.

A külföldi pékekkel beszélgetve az a vélemény alakult ki bennem, hogy nem lenne szabad kiszolgáltatottnak és megalázottnak lennünk a kereskedelem felé. Bátran kezdjük el építeni a saját szakboltjainkat, mert a szakmai tudásunkra és a vevők friss termékekre való igényére támaszkodva meglesz az eredménye is.

A pékszakma nagy nemzetközi seregszemléje három év múlva hozzánk közelebb eső helyszínen, a bajor fővárosban, Münchenben kerül megrendezésre. A szervezők mostani döntése értelmében nem fog változni a helyszín, tehát a továbbiakban München lesz a korábban "vándorkiállítás" IBA helyszíne.

A magyar sütőipari szakemberek számára a legközelebbi hazai seregszemle a megújult budapesti UKBA kiállítás lesz 2010 februárjában. Az IBA megmutatta az irányt, lehet követni.

Váradi János
http://www.pekforum.hu