2018. március 21. szerda, Benedek

Hihetetlen papírmunkával jár az iskolai ingyenalma

2009. október 28. 10:15 | Forrás: beol.hu

Több ezer Békés megyei kisdiák kaphat jövő januártól iskolájában napi egy almát. A túlzottnak tartott adminisztrációs terhek azonban némileg rossz szájízt kölcsönöznek a programnak.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hamarosan induló iskolagyümölcs-programjának legfőbb célja, hogy népszerűsítse a gyümölcsfogyasztást, s pozitív irányba terelje a fiatalok táplálkozási szokásait. Az utófinanszírozású akció pályázat útján kiválasztott beszállítói megelőlegezik a szállítás, tárolás, hűtés költségeit, s utólag 40 forintot kapnak a tárcától, pontosabban a vidékfejlesztési hivataltól az alma darabjáért. Az alsós nebulók pedig januártól júniusig, előreláthatólag naponta ehetnek majd az egészségbombából.

- Ebben a gyümölcsben rengeteg különböző vitamin található, elég csak a C-vitaminra gondolni. Fogyasztását magas rosttartalma miatt is ajánljuk, hiszen segíti a megfelelő emésztést - tudtuk meg dr. Pálmai Tamás békési háziorvostól. Étkezési szokásainkra jelenleg egyébként is jellemző, hogy a természetes helyett szívesebben vásároljuk a mesterséges és nehezebben felszívódó vitaminokat.

A megye iskolái pedig már csak ezért is igyekeznek részt venni a projektben. A körösladányi Tüköry Lajos Általános Iskola már a szerződést is megkötötte a beszállítóval.

- Az elképzelés mindkét félnek, a gyerekeknek és a beszállítóknak is előnyös - világított rá a program egyik előnyére Tiszainé Rudner Judit igazgató. A Békési Kistérségi Általános Iskola öt tagintézménye is részt vesz az "almásításban", a Dr. Hepp Ferenc Iskola viszont elsősorban azért nem, mert épületükben jelenleg nagyszabású felújítás zajlik, így nem tudnák hol tárolni a gyümölcsöt.

Az uniós támogatással megvalósuló programnak azonban akadnak árnyoldalai is. A pedagógusok és a szakemberek egy része a már-már irreális adminisztrációs terhekre panaszkodott. Az almaosztásról például napi nyilvántartást kell vezetni, s a hiányzókat is folyamatosan regisztrálni kell. A kistermelők szerint viszont a projektet kifejezetten a nagy cégekre találták ki.