2018. március 21. szerda, Benedek

Újat próbálnak kisütni a pékek a talpon maradásért

2009. november 4. 09:10 | Forrás: beol.hu

Hiába ment le a liszt ára, a pékek más költségei miatt mégsem lett olcsóbb a kenyér. Az ágazat szereplői már a talpon maradásért is egyre több innovációra, újításra kényszerülnek.

- Majd’ felére csökkent a liszt ára a két évvel ezelőttihez képest, mégsem tudtuk lejjebb vinni a kenyér árát. Közben szinte minden drágább lett. Aki most olcsóbban adja az árut, bukik rajta - mondta a Lökösházán és Kecskeméten pékséget működtető Viszokai János. A sütőmester kijelentette, a minőségből nem fognak engedni, ezért továbbra sem azt tartják szem előtt, hogy minél olcsóbbak legyenek.

- Lépnünk kellett, mert több veszteséges pékség bezárt az elmúlt időszakban. Ezért mi új termék piacra dobásában bízunk - mondta az új termék bevezetésében bízó Viszokai János.

Meghatározó szempont volt a szabadkígyósi sütőüzem fennmaradásában, hogy a Harruckern János középiskola vezetése nem a bezárás, hanem a fejlesztés mellett döntött. Zámbó András igazgató elmondta, az összesen több tízmilliós beruházás, eszközfejlesztés nélkül nem is lennének képesek teljesíteni a jogszabályban előírt feltételt. Eszerint ugyanis közintézmény piacra csak akkor vihet terméket, ha az nem veszteséges. Az állami normatíva csökkenése viszont nehézségeket támaszt a jövőre nézve.

Patai Zoltán, a békéscsabai székhelyű Sunset Team Kft. ügyvezetője bízik abban, hogy az ágazat kilábal a válságból. A Szőke kapitányék nagyjátékfilmje alapján országos ismertségűvé vált, azóta felszámolás alá került biharugrai Baker-Man Kft. pékségét Sunset Team Kft. néven tulajdonló békéscsabai cég vezetője kifejtette: bár az aratás óta csökkent a liszt átadási ára, nincsenek könnyű helyzetben a pékségek.

A malom-, illetve immáron a sütőiparban is járatos szakember szerint ugyanis ez utóbbi szektorban a piac tisztulása körvonalazódik. A pékségek számára az jelenthet kiutat a válságból, ha saját boltjaikban, bolthálózatukban értékesíthetik az általuk előállított kenyeret, péksüteményt. Fontos az innováció, lépést kell tartani az új technológiai fejlesztésekkel és a munkavállalók szakmai képzésére is figyelmet kell fordítani. Ennek köszönhetően sikerült racionalizálniuk a termelési költségeiket úgy, hogy megőrizték dolgozóikat. Mi több: létszámot bővítettek. A malomiparban az olcsó gabona sem hozott megváltást, hiszen kapacitástöbblet jellemzi a vertikumot.

Malátát, komlót és korpát is raknak a kovászba

A múltat hívta segítségül Viszokai János lökösházi sütőmester annak érdekében, hogy a péksége a jelenben és a jövőben is sikeres legyen. Egy XVIII. század végi receptúrát felhasználva alkották meg a csak természetes anyagokat, kovászában malátát, komlót és korpát, valamint minimális élesztőt hordozó kenyeret. - Ezt jövő héttől visszük piacra, és abban bízunk, erősíti pozícióinkat - mondta a sütőmester.