2018. május 23. szerda, Dezs?

Klímaváltozás: a széndioxid csak bűnbak?

2009. november 4. 09:28 | Forrás: szabadfold.hu

Tévesek a drasztikus felmelegedésre vonatkozó jóslatok. Az üvegházhatás fő mumusaként számon tartott széndioxid mennyiségének növekedése ugyanis nem változtatja meg a Föld éghajlatát - hangzott el a Klíma Klub által szervezett konferencián.

Fizikai képtelenség, hogy az üvegházhatású gázok miatt 2 fokkal emelkedjen az átlaghőmérséklet - mondta dr. Zágoni Miklós fizikus a Klíma Klub konferenciáján. A klímakutató szerint a Föld felmelegedését előrevetítő modellek elsősorban a légköri válasz előrejelzésében tévedtek.

Az üvegházhatás növekedéséről szóló korábbi dogmákat egy - a NASA kutatóközpontjában dolgozó - magyar fizikusnak, dr. Miskolczi Ferencnek két évvel ezelőtti tanulmánya kérdőjelezi meg elsősorban, mely szerint a vízkörzési ciklus változása semlegesíti a légkörbe kerülő mind több széndioxid üvegházhatását. Vagyis amint az emberiség felborítja az egyensúlyt, a rendszer "visszaszabályozza" azt. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt 100 év során mindössze 0,76 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet.

A klíma ilyen mértékű változékonysága természetes jelenség. Az ókorban olyan meleg volt, hogy narancs termett a Balaton körül, majd a középkorban egy erőteljesebb lehűlés következett, napjainkban pedig ismét melegszik a felszín. Ennek azonban nem az emberiség az okozója. Dr. Zágoni Miklós szerint már csak azért sem lehet a széndioxid a fő bűnös, mert szó sincs arról, hogy az csakis az emberi tevékenység eredményeképp kerülne a légkörbe. A természet hatalmas széndioxid tartalékokkal rendelkezik, s például az óceánok párolgása során sokkalta több kerül a levegőbe, mint amennyi a fosszilis tüzelők elégetésével világszerte.

S bár a fizikus szerint nem fenyeget klimatikus katasztrófa, azt senki sem állítja, hogy nincs szükség egyfajta zöld forradalomra. Bolygónk elszennyezésével, s az értékes, fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a jövő nemzedékek erőforrásait éljük fel - akkor is, ha az időjárás szeszélyeiért nem minket okolnak majd.