2018. március 21. szerda, Benedek

Cukoripar-sirató: a példa ragadós

2009. november 24. 09:48 | Forrás: heol.hu

A hatvani példát követve Selypen is azt tervezik, hogy állandó kiállítással állítanak emléket az egykori cukorgyártásnak.

A hatvani cukorgyár bejáratánál a közelmúltban nyílt emlékkiállítás a településen több mint száz éven át meghatározó szerepet játszó cukorgyártásnak. Az üzem egykori dolgozóinak közreműködésével gyűjtötték össze a tárgyi és írásos emlékeket, fényképeket, ipartörténeti relikviákat.

Mindezek apropóján keresték meg az egykori selypi cukorgyár dolgozói Víg Zoltán polgármestert azzal, hogy településükön is indokolt lenne hasonló módon emléket állítani a tevékenységnek. A városban 1999-ben álltak le végleg a gépsorok, a történelemre hagyva - a hatvanihoz hasonlóan a XIX. század vége óta tartó - édesítőszer-előállítást.

Ha a képviselő-testület igent mond a kezdeményezésre, a gyár 120 évvel ezelőtti indulásának tiszteletére jövőre emlékszoba nyílhat az egykori cukorgyári kultúrházban. A pénzügyi bizottság támogatja az ötletet, így a többi a városvezetésen múlik. Valamint az egykori cukorgyáriakon, akik a birtokukban lévő hagyatékkal remélhetően hozzájárulnak a kiállítás színvonalának a növeléséhez.