2018. május 23. szerda, Dezs?

A cukorgyár biogáza fűti a fürdőt

2009. november 25. 11:20 | Forrás: sonline.hu

Rövidesen elkezdik építeni Kaposváron a cukorgyár és a városi fürdő közti biogázvezetéket. Kaposvár önkormányzata már aláírta a szerződést a Magáz Kft.-vel a vezeték üzemeltetésére.

Mint ismeretes, néhány éve több irányban is elindult Kaposvár önkormányzata a megújuló energiák hasznosítási lehetőségeit keresve. A város célja, hogy csökkenjen a somogyi megyeszékhely függősége a földgáz árától.

Ennek egyik eleme, hogy negyvenmillió forintért vezetékkel kötik össze a termálfürdőt és a cukorgyárat, majd átállítják a fürdő üzemeltetését a cukorgyár által termelt biogázra. A kiépítendő vezetéken keresztül a cukorgyári biogázüzem folyamatosan biztosítja a fürdő gázellátását a földgáz áránál 30 százalékkal olcsóbban.

A város megrendelése alapján elkészültek az engedélyezési tervek, a kivitelezéshez szükséges részlettervek. Ám az engedélyeztetés lefolytatásának egyik feltétele, hogy a létesítendő vezetéknek már az eljárás megindításakor legyen üzemeltetője. A város vezetése ezért két, Somogyban gázhálózatot üzemeltető céget keresett meg.

Az üzemeltetői munkát az E.ON évi több mint 6 millió forintért, míg a Magáz 3 millióért vállalná. A kaposvári közgyűlés az utóbbi ajánlatot fogadta el, s már alá is írták az üzemeltetési szerződést.