2018. május 23. szerda, Dezs?

Rekord a cukorgyárban: átlépték a félmilliós határt

2009. november 30. 10:15 | Forrás: sonline.hu

Édes siker Kaposváron: több mint 500 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában. Közelednek a kampányzárás felé.

A reméltnél sikeresebb szezonra van kilátás, a hét végén is teljes erőbedobással dolgozott a társaság. Abban bíznak: a hajrá is kiválóan sikerül. A megnövelt kapacitású kaposvári gyárban - a tavalyi 440 ezer tonnával szemben - idén 730 ezer tonna cukorrépából nyerik ki a cukrot. Ez azt jelenti, hogy a vállalat a teljes kvótacukrot, azaz közel 105 ezer tonnát előállítja.

Szeles Zoltán, a kaposvári cukorgyár operatív igazgatója azt mondta: az alapos felkészülésnek köszönhetően folyamatos az alapanyag-feldolgozás. Vasárnap reggelre lépték át a félmillió tonnás feldolgozott mennyiséget. A kampány kezdetétől vasárnap hajnali hatig egészen pontosan 503 ezer tonna répából állítottak elő cukrot.

- Úgy tűnik, hogy január elejéig dolgozunk - folytatta Szeles Zoltán. - Ilyen igen régen fordult elő Kaposváron. Az elmúlt tíz évben nem volt arra példa, hogy a következő évre is áthúzódott volna a munka.

Rekordokról szól a 115. kampány. Nem csupán a feldolgozott répa mennyiségében, hanem a cukorraktározásban is kimagasló eredménnyel büszkélkedhet a társaság. Egy nap alatt 1200(!) tonna cukrot tároltak be a raktárba. Csak érzékeltetésül: ennyi árut nagyjából 60 kamion képes elszállítani.

Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott: az elmúlt időszakban 7200 tonnáról 8000 tonnára bővült a napi cukorrépa-feldolgozó kapacitás. Az embert és gépet rendkívül igénybe vevő folyamatos üzem várhatóan 110 napos lesz.

- Nemcsak az üzemszervezési, de a logisztikai feladatok is bonyolultabbá váltak az idén - tette hozzá Fischer Béla. - Az ország legjobb cukorrépa-termelő gazdaságai már csak Kaposvárra szállíthatták terményüket. Így még a Hajdúságból is érkeztek répával megrakott vagonok. A vállalattal együttműködő közel száz agrártermelő kiváló eredményeket ért el.

Több mint 50 tonna hektáronként - idén nem volt kiugró a terméseredmény. Az időjárás egyáltalán nem kedvezett a cukorrépának. Az alacsonyabb mennyiséget szerencsére ellensúlyozta az átlagnál magasabb, 17 százalékos cukortartalom. Ezt folyamatosan ellenőrzik a kaposvári gyár munkatársai.

A Magyar Cukor Zrt. kimutatása szerint 13 500 hektáron termesztették a répát. A kaposvári gyárba főként a közép-dunántúli régióból szállítottak alapanyagot, de az alföldi régióból is jelentős mennyiség érkezett.

Európában egyedülálló biogáz-berendezés működik a Magyar Cukor Zrt.-nél. A gyár energiaellátásának csaknem felét biztosítja. Ismeretes: két óriási, egyenként 13 500 köbméteres tartályt állítottak fel két éve. Ezekbe ömlesztik a cukorrépaszeletet és -törmeléket, ahol speciális baktériumok indítják el az erjedési folyamatot. Az így keletkező gázt a két és fél ezer köbméteres gáztartályban fogják fel.

A kaposvári beruházás 1,7 milliárd forintba került. Az átadáskor az hangzott el: előreláthatóan négy éven belül térül meg a fejlesztés.