2018. március 21. szerda, Benedek

Édes remények: újraindul a cukorgyártás Kabán?

2013. január 22. 15:47 | Forrás: beol.hu

A volt cukorrépa-termelők Békés megyében is abban reménykednek, hogy az ismét magyar kézben lévő kabai gyárban újra megindul a cukortermelés.

Az 1991-ben az Eastern Sugar angol konzorcium által megvásárolt kabai cukorgyár 2006-ig, az európai uniós cukorreform életbe lépéséig működött. Most egy répatermelőkből álló hajdú-bihari befektetői csoport (élve elővásárlási jogával) több százmillió forintért megvásárolta a gyárat, ahol évente 15-16 ezer hektárról mintegy 800 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel korábban. Ennek 35-40 százalékát Békés megyében termelték.

- Az uniós reform, mely a gyár 107 ezer tonnás cukorkvótájának a visszaadásával járt, kötelezte kártérítés fejében a gyár tulajdonosait, hogy szinte a földdel tegyék egyenlővé a gyárat akkor. Később észszerű okok miatt annyit változott az unió álláspontja, hogy az infrastruktúra, ami más ipari tevékenységhez felhasználható, megmaradhatott. Ám a cukorgyártáshoz szükséges technológiai elemeket, gépeket, berendezéseket kiszerelték, értékesítették - sorolta a most magyar tulajdonba kerülő gyár sorsát Dominkó Sándor, a Cukortermelők Országos Szövetségének alelnöke.

- Az épületek, tároló silók, a víz, a villany, az úthálózat megmaradt és más szakmai befektetőre vár. Évekkel ezelőtt bioetanol előállítására szerveződött egy befektetői kör, s tulajdonrészt vásárolt a volt cukorgyár területéből. Valószínű, hogy most ez a csoport vásárolta meg a mintegy 270 hektárnyi teljes ipar területet, ismereteim szerint 600 millióért. Igaz, felröppent az a hír is, hogy újraindulhat a cukorgyártás Kabán.

Mi, volt cukorrépa-termelők örülnénk ennek, de nem ilyen egyszerű a dolog. Mivel Európában a cukortermelés szigorúan kvótához kötött, és minden bizonnyal a 2013-2020-ig terjedő tervezési időszakban is az lesz. Kvóta híján Kabán nem pénz kérdése elsősorban a cukorgyártás újraindítása.