2018. március 21. szerda, Benedek

Egymásra találtak a tejporgyár dolgozói

2013. február 11. 08:51 | Forrás: beol.hu

Nyolc évvel bezárása után közös múltidézésbe kezdtek az egykori gyulai tejporgyár dolgozói, illetve mindazok, akiket ilyen-olyan emlékek fűznek az üzemhez.

A gyár helyén ma már egy nagyáruház parkolója terül el, egykori bejárata helyén pedig egy benzinkút nőtt ki néhány éve a földből, így már épület sincs, mely a fénykorában több mint háromszáz embernek munkát adó vállalatra emlékeztetne. Vannak viszont képek, melyek a Facebookon alig egy hónap alatt közel 350 fős virtuális közösséget kovácsoltak össze.

- Elég sok digitális és papírfotóm van, ez volt az alap. Gondoltam, megosztom, hiszen én is szívesen nézegetem a régi munkahelyemet, akkor valószínűleg a kollégák is - fogalmaz Mile István egykori dolgozó, aki januárban indított oldalt a tejporgyárnak a közösségi portálon. - A digitális képeket magam készítettem 2005 januárjában, akkor már nyilvánvaló volt a bezárás.

A többi, papíralapú fotó eredetéről elmondta, munkája során megfordult a gyár egész területén, így az irodákban is, ahol a képeket a szekrényekben hagyták a már elbocsátott dolgozók. Talált egy albumot is, melyben a 70-es évekbeli nagy építési projektről készült fotók voltak. Ezek képezik gyűjteménye, így a facebookos albumok alapját is.

- Pozitívak a visszajelzések. Olyanok is megszólítanak, akik előttem voltak a gyár dolgozói - számolt be ötlete a fogadtatásáról Mile István. Hozzátette, az oldalhoz sokan csatlakoznak, a volt dolgozók mellett olyanok is, akiknek szülei dolgoztak a gyárban, vagy csupán egyszerű emlékeik fűződnek hozzá, mert például ott szálltak fel a buszra iskolába, munkába menet, esetleg a kis tejboltból gyakran vásároltak egykor.

- A frissítés nem periodikus. Vannak képeim és ötletem is, és mások is ígértek fotókat. Alakul, formálódik még a dolog - mondta az ötletgazda, az oldal szerkesztője.

Megtudtuk, a múltidézés nem csupán a virtuális térben zajlik: a bezárás után több évvel, 2011-ben megvolt az első találkozó, melyet tavaly újabb követett.

Hetven esztendő a kannás tejtől a bébitápszerig

A tejporgyárat az ország első tejfeldolgozójaként a Reisner testvérek alapították 1936-ban. Fennállása során egyebek mellett kannás, zacskós és dobozos tej, kakaó, tejföl, joghurt, vaj, tejpor, borjútápszer, később pedig bébitápszer is készült Gyulán. Az utolsó tulajdonos a holland Friesland cégcsoport volt. A tejfeldolgozás 2004 decemberében szűnt meg, az épületet 2007 májusában kezdték bontani.