2018. március 21. szerda, Benedek

Lenyergelt a lovas nemzet? A szép szó kevés a turizmushoz

2013. március 7. 09:44 | Forrás: sonline.hu

Holland, svéd, ír, skót, sőt még equadori turisták is végiglovagoltak már Somogyon a Balatontól a Dráváig, s valamennyi látogató azzal távozott: hatalmas kincset birtokolnak az itt élők, érdemes áldozni rá. Különleges adottsága ugyanis a megyének, hogy gyakorlatilag keresztüllovagolható, hatalmas összefüggő területeket járhat be lóháton a turista. A régióban nincs ehhez hasonlóra lehetőség.

Erre az adottságra építette föl a Balatontól a Dráváig tartó 230 kilométeres túráit a Somogy Természetvédelmi Szervezet, s erre építene Somogytúr is, amely a Balatontól Eszékig tartó lovastúraútvonal egyik állomásává igyekszik válni. Hiába azonban a különleges somogyi adottságok, a lovas turizmus ma - úgy tűnik - teljes kudarc.

Dél-balatoni lovas túrázási lehetőség után érdeklődve ma a legnépszerűbb internetes keresőben több kattintás után is csak keszthelyi és rádpusztai csalogatóra bukkanni, pedig már a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusra 2005-ben készített balatoni fejlesztési koncepció is azt hangsúlyozta: kiaknázatlanok a lehetőségek a lovas turizmus terén. "A jelenleg működő lovas túrák színvonala nem éri el az európai szintet, ezért a meglévő központok korszerűsítése és szolgáltatásaik teljessé tétele, illetve a lovas túrák szervezéséhez szükséges 25-30 kilométerenkénti lovasközponthálózat kialakítása szükséges" - fogalmazott a koncepció, világos volt tehát a feladat, ám ki lehet jelenteni most, a ciklus végén, hogy alig történt előrelépés. A kevésre is elillanni látszik az esély, hiszen friss hír, hogy a somogytúri önkormányzat ezzel kapcsolatos pályázatát elutasították a bírálók.

Nemzetközi pályázatról, horvát-magyar összefogásról volt szó, a Balatontól Eszékig húzódó lovastúra-útvonal egyik bázisa épült volna ki a Balaton közelében. Először Balatonszemes kívánt pályázni, ám miután a község képviselő-testülete végül nem szavazta meg az indulást, a közeli Somogytúr "átvállalta". - Már építési engedélyünk is van, nagyon számítottunk erre a turistákat vonzó, munkahelyeket teremtő lehetőségre - mondta kedden lapunknak Müller Tibor somogytúri polgármester.

- Az volt a bírálók kifogása, hogy a horvátok csak egynegyed rész tulajdonjogot szereznének a leendő lovastúra-állomásban, mi pedig háromnegyedet. A horvátok ugyanis annyit kértek, nem többet. Az volt a feltétel, hogy öt évig nonprofit módon kell üzemeltetni, majd utána a résztvevők tulajdonába kerülnek a létesítmények. Nem adjuk fel azonban a terveket, egyrészt befektetőt keresünk a megvalósításra, másrészt újabb pályázati lehetőségeket.

Lóháton a rétisasok földjén címmel évek óta szervezett lovastúrákat a Somogy Természetvédelmi Szervezet. A Nagyberek madárvilága, a szürkemarha-gulya legelőerdői, a Boronka tájvédelmi körzet, több termálfürdő, vidrapark, valamint a Dráva völgye vízivágta-lehetőséggel - hét nap alatt összesen 230 kilométert lovagoltak a résztvevők.

- A gazdasági válság nálunk is megtette a hatását, de az igazi baj az, hogy a lovasturizmus fejlesztése mindeddig csak szavakban történt meg - mondta Tömösvári Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet vezetője. - Mindenki elismeri a fontosságát, méltatja az adottságokat, de a mai napig nincs egyetlen pályázat sem, amely hozzá kapcsolódna. Aki koncepciót írt, döntéseket hozott lovasturizmus-ügyben, az életében nem járhatott lóközelben, nem szervezett lovastúrát. Esetünkben a másik gond, hogy több térségen is átívelő a projekt. Ez ma Magyarországon szintén hátrány. Ezért mára eljutottunk mi is oda, hogy szögre akasztottuk a nyerget. Nem adtuk fel teljesen: idén készül el a csokonyavisontai szálláshelyünk, s ha a körülmények javulásával mi is újra kezdjük.