2018. március 21. szerda, Benedek

Tavasszal még nagyobb veszélybe kerülnek a gazdák értékei

2013. március 11. 08:32 | Forrás: beol.hu

A rendőrség idén is felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a tavaszi földmunkák során fokozottan óvják akár több tízmilliós értékeiket.

A tavaszi földmunkák megkezdése idején a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya minden évben felhívja a gazdálkodók figyelmét arra, hogy értékeik megóvása érdekében lehetőségeikhez mérten tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy gondoskodjanak a gépek, a bennük lévő üzemanyag, valamint a vetőmagok, vegyszerek őrzéséről. Nagy tétel tárolása esetén ugyanis több millió, vagy akár tízmillió forintot kockáztat az a földtulajdonos, aki nem zárja el ezeket, illetve nem gondoskodik megfelelő felügyeletről.

A külterületeken lévő épületekben, őrizetlen, a lakott területtől távol eső raktárakban lehetőleg ne tároljanak hosszabb ideig nagy mennyiségű vegyszert. Csak közvetlenül a munkálatok megkezdése előtt vigyék oda a szükséges mennyiséget.

Igaz ez az üzemanyagra is. A gépeket ne hagyják éjszakára őrizetlenül a földeken, és a tanyákon, telephelyeken is gondoskodjanak az őrzésükről. Az ilyen helyeket, illetve rendszeresen raktározás céljára használt épületeket nem elegendő egy lakattal vagy egy közepes minőségű zárral lezárni, hanem célszerű vagyonvédelmi cégek, szolgálatok készenléti ügyeletére bekötött, vagy a gazda saját mobiltelefonját automatikusan hívó mozgásérzékelős riasztó rendszerrel felszerelni.

Ha csak időszakosan tárolnak egy helyen nagy értékű gépet, üzemanyagot, vegyszert, vetőmagokat, akkor érdemes biztonsági őrt, éjjeli őrt megbízni azzal, hogy tartsa szemmel a területet, és ha bármilyen gyanús mozgást észlel, azonnal értesítse a rendőrséget. Jó szolgálatot tehetnek az őrkutyák is. Meghallják a járművek zaját, észlelik, ha valaki közeledik és ugatásukkal jeleznek, így az őr vagy a tulajdonos azonnal tudja tárcsázni a 107-es segélyhívót.