2018. február 24. szombat, Mátyás

Saláta: több hasznot fog, aki korán palántáz

2013. március 13. 09:07 | Forrás: baon.hu

A vitaminínséges télutó mindenkori talánya: milyen árakon hozza majd a húsvét a friss hazai zöldségféléket. Annyit már tudni, hogy a fejes saláta bőségesen jut a piacokra az ünnepek előtt.

A fejes salátát is termesztő kertészek rendszerint a húsvét időpontjához igazítják a technológiát. Addigra vághatóvá kell fejlődnie ennek a korai zöldségfélének, hiszen legmagasabb áron és a legtöbbet az ünnepekre tudnak értékesíteni. Tavaly tavasszal 60-80 forint átlagárat kaptak érte a nagybani piacokon a kereskedőktől, akik nagyjából 30-40 százalékos haszonkulccsal értékesítették boltjaikban vagy a piactereken. A fogyasztókat kivéve mindenki elégedett volt. Fehér Sándor nagykőrösi kertész szerint 2-3 hét múlva valószínűleg drágább lesz a saláta mint tavaly.

- Természetesen bizonytalan ez a prognózis, mivel nem tudjuk azt, hogy mennyit és milyen árakon hoznak be külföldről a fejes salátából, illetve más korai zöldségféléből. A tavalyihoz hasonló beszállítás esetén magasabb ára lehet a hazainak. Egyfelől korábban érkezik a húsvét, azon kívűl a saláta termesztés volumene is csökken, egyre kisebb a felhozatal - jelezte Fehér Sándor.

A zöldséges kertészetekben tendenciaként tapasztalható: a hideg és melegházi hajtatófelületek hasznosítását egyszerűsítik. Amíg ezelőtt két, ritkábban három növénykultúra követte egymást az esztendő során, újabban a termesztők beérik egy növényfajjal főleg paradicsommal, paprikával, esetleg uborkával.

- A fejes salát alapvetően a hajtatóházak előhasznosítására vonják be a termesztésbe, de nem mindig sikerrel. Meglehetősen sok fáradtságot igényel, hiszen a termesztőházak előkészítésével már december végén kezdődik a munka - mondja Fehér Sándor. - Ha pedig a magvetés időzítésével vagy a palánták beszerzésével késik a gazda és lemarad a terménnyel a húsvétról, jelentős lehet a vesztesége. Sokan rájöttek, hogy a saláta termesztés hasznát pótolni lehet a korábban kiültetetett paradicsommal. Az első fürtöket viszonylag magas áron lehet értékesíteni, ellentétben a nyugati országokkal, ahol minden időszakban egyforma árat alkalmaznak a felvásárlásban. A mi kertünkben a 70 forintos átlagárat számolva 770 forint árbevételt adott a saláta négyzetméterenként, ezzel szemben a paradicsommal elértük az 5 ezer forintot ugyanakkora területen.

A kora tavaszi és későbbi zöldségek piaci árait nagyjából a tavalyihoz hasonlónak prognosztizálják a kertészek. Onnan indulnak ki, hogy tavaly óta nem drágítottak a vetőmagforgalmazók, s nagyjából a segédanyagok is az 1-2 évvel ezelőtti árakon szerezhetők be a kereskedésekben. A drágulást nem is nagyon tudná elviselni az ágazat. Példának hozhatjuk: a minőségi nemesítésű paradicsom egyetlen piciny magja 50-60 forintba kerül.

- A profi kertészek a magas költségek ellenére is ragaszkodnak a minőségi fémzárolt vetőmagvakhoz, mert csak azokkal lehet jó termesztési eredményeket elérni. Az utóbbi években új irányba tart a fajtaösszetétel. Például a paradicsom esetében a hagyományos hibridek mellett, vagy azok helyett, egyre többen váltanak a különlegességekre a bébiszílva a koktél, vagy sárga színű paradicsomokra. Azok 20-30 százalékkal drágábbak a piacon, mégis nő irántuk az igény. Hajtatásban zömmel külhoni fajtákat használunk sajnos, a hazai nemesítéssel nem tudjuk felvenni a versenyt a nagy múltú szakcégekkel. Annyit tehetünk csak hozzá, hogy a kitűnő hibrideket szigorú minőségbiztosítási rendszert követve termesztjük. Ezért a hazai kertészetekből származó terményeket nem csak ízletességükért kell jobban becsülni, mert mindenki biztos lehet abban, hogy a profi kertészetekből származó zöldségfélék valóban egészségesek is.