2018. március 21. szerda, Benedek

Megkezdődtek a munkák a földeken

2013. március 13. 14:55 | Forrás: kemma.hu

Itt-ott még meg-megcsillan az alkalmi tavacskák tükrében a kora tavaszi nap sugara, de összességében ?elégedettek? a földek az eddig rájuk hullott csapadékkal.

Ébredezőfélben a föld, a mezőgazdasági termelők. Eddig a hó és az eső némiképp tétlenségre kárhoztatta a gazdákat, a csizmacuppantó talaj aligha bírta volna el az erő- és munkagépeket, de a napokban teljes mellszélességgel beköszöntött a kikelet. Ahogy Tokod-Ebszőnybánya, illetve Sárisáp határában autózunk, traktorzúgástól hangos a határ. A mélyebb fekvésű földrészletek ölében tükörszerűen csillannak a tócsák, de méretük törpényi.

Tata környékén már be is fejezték az első fejtrágyázást. Az őszi szántások elmunkálása zajlik. A főszerep a simítóé. A helyi agrárvállalkozóktól megtudtuk, amint a talaj kellően felmelegszik - ez április első felére, közepére várható - jöhet az alaptrágya, aztán annak a bedolgozása. A további sorrend: magágykészítés, vetés...

Foltokban ebben a térségben is található víznyomásos terület. De a masinák könnyűszerrel kikerülhetik. A szakemberek szerint a talajok többsége még nincs nedvességgel túltelítve. Továbbra is nyeli a tavaly kiszáradt föld az éltető vizet.

Szákszenden, a Hartmann-birtokon szintén ritka a "vizesedés". A 150 hektárnyi búza fejtrágyázásával már végeztek.

- Nincsenek igazán belvizes, víznyomásos tábláink - emeli ki Hartmann Imre. - A szomszédságunkban már simítóznak, mi pedig lassan a vetőgépeket állítjuk majd hadrendbe.

A farm környékén a szokásos rend honol. A táblák tiszták, őrzik a szak- és okszerű művelés nyomait. A gazda gondosságát.

A Gyermely Zrt.-ben dr. Réthy László felel a földekért, a termésért, mint növénytermesztési ügyvezető. Ő is arról számol be, hogy mindössze 10-15 hektárnyi - a cégnél - a belvízzel érintett terület nagysága. A víznyomásos részek azonban nem összefüggőek. A legnagyobb vizenyős darab az Unyi patak völgyében találhat, ez a Sárisáp széli vízborításos rész úgy egy, másfél hektárnyi lehet.

- A társaságnál zajlik a fejtrágyázás - hangsúlyozza a szakember. - A tavaszi vetésűek alá már hetven-nyolcvan százalékban befejeződött a talajlezárás. A kora tavasziak esetében félidőben járunk a magágy készítéssel, és száz hektáron már el is "ültettük" a vetőmag borsót...

Már csak napok kérdése, és ismét megyeszerte nyeregbe pattannak a földművelők. Közeledik a tavaszi munkák dandárja.