2018. március 21. szerda, Benedek

Spekulálók mozgatják a földpiacot?

2013. március 14. 08:17 | Forrás: baon.hu

Jókora pofon érte a Kecskemét környéki ingatlanpiacon kereskedőket. A Mercedes-gyár szomszédságában jó haszon reményében felvásárolt szántók többnyire az újdonsült tulajdonosok nyakán ragadtak.

Megyeszékhely ipari övezetében, elsősorban a Mercedes környékén méregdrágán, hektáronként 10-20 millió forintért árulják az új tulajdonosok ez idő tájt az ipartelepítés idején felvásárolt és átminősített szántókat. Abban a reményben jutottak ezekhez az ingatlanokhoz, hogy majd az autógyár, illetve a cég beszállítói részéről nagy keresletük lesz. Tévedtek. Az ipartelepítés területileg jóval kisebb mértékű annál a több száz hektárnál, amitől most szabadulni igyekeznek. A kereslet a magas ár miatt szinte egyenlő a nullával - osztotta meg információit a Petőfi Népével Sándor István, a Kiskun Ingatlan Szakmai Kör koordinátora.

A spekulatív célú földvásárlás kisebb-nagyobb mértékben jellemző az egész megyében és persze országosan is. Sándor István szerint az ingatlanpiacon érzékelhető termőföldmozgást kevésbé a szántóvetők, inkább a nem szakmai befektetők idézik elő. A készpénzvagyonukat helyezik ily módon biztonságba, mindazonáltal igényt tarthatnak a földalapú támogatásokra.

A magas aranykorona értékű, gazdaságosan művelhető szántók ára Bács-Kiskun jobb fekvésű területein jóval meghaladta a hektáronkénti egymillió forintot.

- Hozzá kell tenni azt, hogy a megye földpiaci térképén igen jelentős eltéréseket láthatunk az árakban. Főleg az északi kistérségekben, az ipari övezetek környékén kérnek magas árat a földért, különösen az egybefüggűen 20-40-50 hektárosakért, mert az ilyen szántók művelhetők gazdaságosan. Ezzel szemben a déli részeken a magas aranykorona értékű földek is csak 600-700 ezer forintért adhatók el hektáronként. Összességében azt mondhatjuk, hogy a megyei termőföld átlagár ez idő tájt 800 ezer forint körül mozog - jellemezte a földpiacot Sándor István. Hozzátette: - Az átlagár azonban keveset mondó adat, hiszen egy-egy ingatlan értéke számos tényezőtől függ. Például nem ugyanannyit ér egy fiatal fákból álló erdő, mint amely vágásra érett. Legutóbb egy 32 hektáros erdő értékesítésénél intézkedtem, hektáronként 650 ezerért kelt el. Ugyanekkora kitermelésre alkalmas erdőnek több mint 30 millió forint a mai ára.

A Felső-Kiskunságban elmondták a szakemberek: feléjük kevésbé emelkedtek a földárak az utóbbi egy-két évben. Például a rosszabb minőségű, erdősítésre való földek 300-400 ezer, amelyeken pedig már érdemes szántóföldi gazdálkodáshoz fogni, 400-600 közötti árakon szerezhetők meg. A 30 aranykora felettiek 500-800 ezerért vannak most a kínálatban. Dél-Pest megyében viszont 40-50 ezer forint között jár a szántók ára aranykoronánként.

A kicsi tanyásbirtokok azonban szinte elértéktelenedtek. Ladánybenén Kocséron vagy Törtelen az egy hektáros tanyákat 2-3 millióért is csak szerencsével lehet eladni. Az ingatlanpiac ismerői szerint a 2014-es év fordulópont lehet a hazai termőföld-forgalmazásban. A moratórium feloldásának várható hatását azonban senki nem látja. Sok függ attól, hogy a kormányzat milyen feltételekhez köti a külföldiek földtulajdonlását. Abban általában egyetértenek a szakemberek, hogy addigra stabilizálódnak a hazai földárak, de azt nem tartják valószínűnek, hogy belátható időn belül elérnék a nyugat-európai értékeket.