2018. március 21. szerda, Benedek

Sonkát is csak akcióban, forgalmat apaszt a hó végi húsvét

2013. március 20. 10:50 | Forrás: sonline.hu

Bár közeleg a húsvét, egyelőre nyoma sincs a nagy ünnepi készülődésnek: mérsékelt érdeklődésre panaszkodnak a somogyi kereskedők. A vásárlók kivárnak, leginkább az olcsó, akciós sonkáknak van keletje.

- Dél-Somogy a kiskeresetűek térsége; a foglalkoztatás az elmúlt időszakban csökkent, 20 százalék körüli a munkanélküliségi ráta, alacsonyak az átlagfizetések - sorolta a problémákat Gulyás Árpád, az évi közel 700 millió forint forgalmú Csurgó-Coop Kereskedelmi Zrt. elnöke. - Nem lehet érzékelni az ünnepi hangulatot a bevételen, pedig a kistérségben 23 üzletet működtetünk.

Mezey Ádám, az egyik kaposvári húsbolt üzletvezetője szerint az is gondot jelent, hogy a húsvét március utolsó hétvégéjére esik. Addigra a lakosság nagy része kiköltekezik, s nincs olyan anyagi tartalék, amit mozgósíthatnának. Nagy Sándor, a vendéglátósokat és kereskedőket tömörítő Kisosz kaposvári tagozatelnöke a tavalyi húsvéti forgalomnál gyengébb, csaknem 10 százalékos forgalom-csökkenésre számít.

- Az alaptermékeknél is egyértelműen kimutatható az általános takarékoskodás - tette hozzá. - Sokan eleve az áruházak nagyobb árleszállítására időzítik a sonka-, tojás és egyéb élelmiszervásárlást. Szerintem továbbra is a mennyiségi szemlélet a döntő: azaz inkább az olcsóbb áruból vesznek többet a vásárlók, mint a drágább, de jobb minőségű, prémium termékekből.