2018. március 21. szerda, Benedek

Roham a homokhátsági ültetvények átminősítése érdekében

2013. március 21. 12:52 | Forrás: baon.hu

A Kiskunság lakosságmegtartó ereje a tét - 2020-ig 70 millió eurós támogatásra lenne szükség.

Egy jogszabályi változás következtében az új borpiaci évtől kezdődően csak azon szőlőültetvények tulajdonosai igényelhetnek telepítési- és szerkezetváltási támogatásokat, akik birtokai megfelelő termőhelyi besorolással rendelkeznek. Egy szakmai szempontrendszer alapján 200 pont feletti minősítéssel kell rendelkeznie az ültetvények termőhelyi ökotópjának. A Kunsági Borvidék területeinek közel 40 százaléka nem tartozik ide. A hegybírók a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordultak az átminősítéseket kérve.

Pszota István kiskőrösi hegybíró a napokban kapott választ a hivataltól, amelyben az átminősítési igények nagy részét az újonnan felmerült szempontok figyelembe vételével megtették. Korábban ugyanis a város körüli mintegy 2245 hektárnyi szőlőterület 40 százaléka tartozott kedvezőtlen kataszteri besorolásba. A kérelmezett ültetvények mintegy 80 százaléka került kedvező elbírálás alá. A Kunsági Borvidéken azért is fontos az átminősítés, mert ha ez nem történik meg, a szőlőkultúrával nem művelt területeken felerősödhet az elsivatagosodási folyamat, csökkenhet a környék eltartó képessége és népességmegtartó ereje hangsúlyozta a szakember.

Gubán Gyula akasztói hegybíró is arra vár, hogy a hivatal átminősítse a falu környéki földek egy részét. A település mellett ma 600 hektáron terem a szőlő, melynek harmada másodosztályú terület.

Jobb a helyzet Soltvadkerten, itt a településhez tartozó csaknem 3000 hektárnak a túlnyomó része 200 pont feletti minősítéssel bír. Frittmann János, vadkerti hegyközségi elnök, aki a Magyar Borakadémia alelnöke is azt mondja, hogy bár őket a gond nem érinti a következő öt évben piaci hátrányt jelent ez a megkülönböztetés azokkal szemben, akik nem minősíthetik át a parcelláikat.

Keresztes József a Kunsági Borvidék hegyközségi titkára az összes terület 40 százalékára teszi azokat a földeket, melyek nem tartoznak az első osztályú kategóriába. Számításai szerint 2020-ig legalább 70 millió eurós uniós támogatást kellene ahhoz kapnia a térségnek, hogy az ültetvények megújítása megtörténjen, és egészséges korösszetételűek legyen a szőlők. Telepítés esetén az illatos szőlők a javasoltak a térségben.