2018. március 21. szerda, Benedek

Olvadás után: sok a csapadék, de nem számítanak árvizekre

2013. március 21. 13:03 | Forrás: sonline.hu

Miután 2013 A Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve, a hagyományos kaposvári víz világnapi rendezvényen szerdán e szlogen köré építve a közép-európai, a dél-kelet európai és a régiók közötti együttműködési programokról is szó esett.

- E projektek többek közt a felhagyott hulladéklerakó-területek vízügyi szempontból történő újrahasznosításáról, a holtágrendszerek revitalizációjáról, az árvízi kockázatkezelésről szóltak - mondta a szerdai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója -, melyek általában tanulmányokkal végződnek. Nem fizikailag megfogható fejlesztésekről szólnak, hanem a jógyakorlatok megismeréséről.

Hogy aztán ezek miképpen testesülnek meg konkrét fejlesztésekben, s van-e erre hazai vagy uniós forrás, Márk László ezzel kapcsolatosan elmondta: ezeket a problémákat általában nem nemzetközi projektek keretében tudjuk intézni. - KEOP-os projekt segítségével például fejlesztettük a Dráva árvízvédelmi rendszerét az elmúlt hat-hét évben - hangsúlyozta Márk László. - Egy öt kilométeres szakasz be is fejeződött, ez a gát megerősítését szolgálta, illetve burkolatot kapott a töltéstest több mint egymilliárd forintból. Most van folyamatban a Dráva egy csaknem húsz kilométeres szakaszának fejlesztése 3,7 milliárd forint értékben. A végső cél, hogy teljes egészében ki tudjuk építeni a mértékadó szintnek megfelelően a Dráva töltését. Ez elmúlt harminc évben egyébként nem volt ilyen nagyságrendű fejlesztés ezen a területen. A DDOP keretében pedig vízfolyásrendezésre is jelentős forrás jutott. Csaknem kétmilliárd forintból többek közt a horvátokhoz átfolyó vízfolyásokat rendbe tettük, megtörtént az aknamentesítés.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárását érintve Márk László elmondta: jelenleg is jelentősek a hókészletek a Dráva vízgyűjtőterületén. - A medertelítettség általánosságban pillanatnyilag 50-60 százalékon van - tette hozzá a szakember -, s ha olyan probléma nem adódik, ami esetleg meggátolná az olvadó hó vízfolyásokba jutását, akkor egyelőre úgy tűnik, a vízfolyások el tudják majd vezetni a megnövekvő vízmennyiséget. Ez köszönhető részint annak, hogy nagy-nagy szárazság volt a nyáron, illetve annak, hogy nem volt kemény tél, így a talaj mély rétegeibe is le tudott szivárogni a víz.

Ift Miklós, a KAVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója szerint Kaposváron is növekedni fog az olvadással a Kapos vízszintje, ám áradásokra egyelőre nem számítanak.

Pályázat huszadszor

A Magyar Hidrológiai Társaság baranyai és somogyi szervezete az eddigi gyakorlatnak megfelelően rajzpályázatot hirdetett március 22., a víz világnapja kapcsán. A szerdai konferencián a megyeházán kiállításon mutatták be a legsikerültebb alkotásokat. A két megyéből 360 rajz érkezett a kiírásra, ezekből választotta ki a szakmai zsűri a kiállításon bemutatott legjobbakat.