2018. március 21. szerda, Benedek

Elfagytak a rügyek. Drága lesz idén a sárgabarack?

2013. március 21. 13:13 | Forrás: teol.hu

A barackosokban van, ahol 10, de van ahol 70-80 százalékos a fagykár. Voltak völgyek, ahol mínusz 9 fokot is mértek, a pontos kárról majd a virágzást követően lesz információ.

Még el sem kezdődött az idei mezőgazdasági szezon, de már a káraikat számolgatják a termelők. A múlt heti fagyos, havas időjárás nyomot hagyott a mandula és a sárgabarack fákon. Kisvejke környékén, a barackosban van, ahol 10, de van ahol 70-80 százalékos a fagykár, mondta Szénási Tibor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet vezetője.

A gazdák megvizsgálták a sárgabarackfák rügyeit, és ennek alapján próbáltak tájékozódni. A gyümölcsös fekvése és az adott fajták fagyérzékenysége a meghatározó, voltak völgyek, ahol mínusz 9 fokot is mértek, de volt ahol csak mínusz 6,4, illetve mínusz 8,6 fokot. A pontos kárról majd a virágzást követően lesz információjuk, mondta Szénási Tibor, ami még 2-3 hetet jelent. Egyelőre úgy látják, sok növényvédelmi problémát okozhat a csapadékos időjárás, melynek következménye a moníliás fertőzés.

A megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatója, dr. Vörös Géza elmondta, a sok eső miatt, a sáros földre nehéz rámenni erőgépekkel, pedig a gyümölcsösökben is el kellene már kezdeni a lemosó permetezéseket. Szekszárd határában, a Porkoláb völgyben a múlt hét végén mínusz 5, illetve vasárnap hajnalban mínusz fok 7 volt. Januártól március közepéig összesen 190 milliméternyi csapadék hullott, ebből márciusban 45 milliméter.