2018. március 21. szerda, Benedek

A föld mélyétől a pohárig

2013. március 25. 08:35 | Forrás: baon.hu

Víz világnapja alkalmából nyílt napot tartottak tegnap a Bácsvíz öt vízműtelepén. Ön miből iszik legtöbbet?

Teljesen más az íze a kútvíznek, mint az otthon csapolt víznek. Egyebek mellett ezt is megtudhatták, sőt meg is tapasztalhatták azok az érdeklődők, akik tegnap ellátogattak a Bácsvíz Zrt. telephelyeire. A Víz világnapja alkalmából a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, a tiszakécskei, a kunszentmiklósi és a kunszentmártoni vízműtelep is megnyílt a látogatók előtt.

Az öt helyszínen fogadott közel kétezer érdeklődő megismerhette a vízműtelepek teljes technológiáját, a gépháztól az irányítóteremig mindent megnézhettek. A Bácsvíz szakemberei a nyílt napon egyebek mellett a vízzel való takarékoskodás jelentőségére, a környezet óvásának és a természeti értékek védelmének fontosságára is felhívták az érdeklődők figyelmét. 2013 a vízi együttműködés nemzetközi éve, ennek jegyében szó esett arról is, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy ezt a kincset az utókor számára meg tudjuk őrizni.

A mára már hagyománnyá vált bácsvizes nyílt napon a látogatók - kisiskolásoktól a nyugdíjasokig - most is megtekinthették azt a makettet, mely bemutatja, hogy milyen utat jár be a víz a föld mélyétől a poharakig. A vízműves szakemberek előadása közben élőben követhették nyomon a csövek mentén sétálva a víz útját a mélyfúrású kúttól a különböző szűrő berendezéseken át a hálózatba juttatásig.

A vízkóstolók is sok meglepetést okoztak az érdeklődőknek, sokan ugyanis nem tudják, hogy a kútból nyert nyers víznek teljesen más az íze a még benne lévő vas miatt, mint az előszűrt vagy a telepről kilépő szűrt víznek. A víz tisztítása a telepen teljesen vegyszermentes. A víz ízén olykor érezhető klór a települési hálózatba jutáskor kerül csak bele - hisz az "nem a víz tartozéka, hanem a csöveké", arra szolgál, hogy a hálózatot tisztán tartsa.