2018. március 21. szerda, Benedek

Feketén adják-veszik a lovakat

2013. március 25. 12:57 | Forrás: baon.hu

Kicsire zsugorodott a magyarországi szarvasmarha exportja, ez idő tájt csak Ausztriába szállítják a vágóállatokat. Nyomottak az árak és ez kitűnt a tegnapi nagykőrösi havi vásárban is.

Szarvasmarhából továbbra is minimális a kiszállítás hazánkból a keleti országokba. A korábban jelentősebb importot nagyjából egy éve fagyasztották be a törökök a kéknyelv betegség miatt, de nem az itthoni állománnyal volt a baj. Mivel a kiszállítást nem győzték Magyarországról, egyes kereskedők Romániában felvásárolt szarvasmarhákkal pótolták a hiányt. Sok beteg állat került odaátról a szállítmányokba, ezért a török hatóságok lezárták a határt a közép-európai vágóállatok előtt. Azóta főleg Ausztriába irányul innen az export, de jóval kevesebb, ezért a növendék szarvasmarhákat jóformán áron alul tudják értékesíteni a magyar gazdák. Egy, másfél év távolából nézve 20-30 százalékkal estek az árak a kőrösi havi vásárokban.

Tegnap az Irén napi sokadalomban például a három hónapos hízóbikákat átlag 160 ezerért tudták eladni, a korábbi 200 ezer forint helyett.

- Szerencsének mondható, ha egyáltalán elkelnek az állatok annyiért. A hazai tenyésztők erősen meggondolják az állomány szaporítását a magas tartási költségek miatt. Az utóbbi hetekben ugyan csökkent a takarmányok ára, például a kukorica kifogható mázsánként 6-7 ezer forintért is, jóllehet, nem régen 8-9 ezerért adták. Úgy tűnik, a gabonatermesztők kiürítik a magtáraikat, mert belátták, nem érdemes tovább kitartani a szemeseket és persze szükségük is van a forgópénzre a tavaszi munkákhoz. A takarmányok ára azonban most is túl drága a hazai gazdaságok számára. Például a 350 kiló körüli szénabála 6 ezer, a lucerna 10 ezer forint körül kapható, ilyen árakon nem sok hasznot hoz akár a húshasznú vagy a tejelő állomány - mondta el tapasztalatait Kaszap Albert kecskeméti gazdálkodó.

A lovas gazdák többsége messziről elkerülte a vásárt. Mindössze három fiatal lovat hajtott fel egy tenyésztő és 250-350 ezer forintot remélt kapni állataiért. Több szemlélődő lovas gazdával találkoztunk, akik eladnának, mégis otthon hagyták lovaikat. Azt mondják, a vásározás kész ráfizetés lenne. Ahhoz ugyanis, hogy valaki kihajthassa csikaját, csaknem 50 ezer forintot kell a zsebéből előhúznia: a vérvételért, a takonykór vizsgálatért, a mikrochipért, meg a lóútlevél kiváltásért. Az ilyen hatalmas szakhatósági költséget kevesen kockáztatják meg, inkább feketén adják-veszik a lovat, ahogy tudják.

Gazdasági állatok ára (ezer forint)

Hízóbika (3 hó) 140-160

Üsző (3 hó) 110-120

Választási malac 14-16

Süldő 25-32

Hízó (200 kg) 100-110

Vágójuh (50-60 kg) 25-30

Fejőskecske 18-20

Forrás: Irén napi vásár

Ki-ki kora tavasszal alapozza meg jó sertésfajtákkal a családi hizlalást. Igaz, egyre kevesebb háztájiban gondoznak malacokat, de azzal a kevéssel is fellendítik a választásiak piacát. A pár éve még jelentős romániai kiszállítás szinte megszűnt, ezért elsősorban az ilyen kis tételű értékesítésekre számíthatnak a tenyésztők. A 8-10 hetes malackáikat 16 ezerért tudták eladni tegnap, az 50 kiló körüli süldőkért 30-32 ezer forintot kértek.