2018. február 24. szombat, Mátyás

Áder és a rapsic; pecásból halőr

2013. március 27. 09:23 | Forrás: sonline.hu

A balatoni specialitásokat egyelőre nem mindenben veszi figyelembe a készülő halgazdálkodási törvény tervezete - ezt Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mondta kedden a halászatról és horgászatról tartott parlamenti nyílt napon. Ezen felszólalt Áder János köztársasági elnök is, aki köztudottan szenvedélyes horgász.

- Az is eldőlhet, hogy a tisztességes horgászok és halászok vagy a rapsicok paradicsoma lesz-e Magyarország - utalt a tervek szerint szerdán napvilágot látó és utána társadalmi vitára kerülő jogszabály-tervezetre Áder, s hozzátette: azért, hogy kedvét szegjék a rapsicoknak, drákói szigorra van szükség. Az elnök szerint a törvénynek meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy az illegális horgászoktól elkobozhassák a felszerelésüket, akár csónakot, gépjárművet. Úgy vélte, a jelenlegi szabályozás annyira megengedő, hogy akit illegális tevékenység közben tetten érnek, az megússza egy bírsággal, aztán a "képébe röhög a tisztességes horgászoknak". Áder János a "legnagyobb civil szervezetnek" titulálta a 350 ezer fős horgásztársadalmat.

Egy tiszai horgász hozzá intézett leveléből is idézett a köztársasági elnök a keddi parlamenti nyílt napon. Azt írta többek között a pecás, hogy "a hallopás nem lehet megélhetési bűnözés, hiszen drága technikai feltételek szükségesek hozzá", s föltette a kérdést, hogy "miért olyan enyhék a törvények a hallopást illetően?". Egy tisza-tavi egyesület egyébként nemrég (ahogyan megírtuk) aláírásgyűjtésbe fogott annak érdekében, hogy a tavaszi időszakban mindenütt legyen tilos a halászat. Ezzel a horgászturizmust kívánják elősegíteni érvelésük szerint. Áder János azt mondta: a huszonnegyedik órában vagyunk, és ha valamiből, akkor mások példájából, például a tengeri túlhalászásból érdemes tanulni. Így ha a Földközi-tengerből a halászat miatt tűntek el halfajok, akkor nekünk érdemes megőriznünk természetes vizeink sokszínűségét.

- A halgazdálkodási jog az államé - szögezte le Badócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium halászati osztályának vezetője. Kifejtette: azért is fontos az illegális horgászat visszaszorítása, mert az nagyban erodálja az édesvizek halállományát. S bár a büntetőtörvénykönyvben is kiemelten foglalkoznak a problémával, úgy vélte, hogy a büntetés és elrettentés nem szabad, hogy a legfontosabb eszköz legyen. - A megoldás: legális hallal kell harcolni az illegális hal ellen - így az osztályvezető. - S nem a Tesco pultjába kell halászni, hanem a helyi éttermeknek.

Badócz bejelentette: mivel a halas vizek őrzését nem lehet csak hivatásosokkal megoldani, ezért beépítették a törvénytervezetbe a "társadalmi halőr" fogalmát, ezek olyan magasan kvalifikált "elithorgászok" lesznek, akik rendelkeznek majd valamilyen minimális jogosítvánnyal.

- Elsősorban a kisszerszámos vagy rekreációs halászattal számol jelenleg a törvénytervezet, nem kezeli viszont kellő képpen a hozzánk hasonló jogi személyek által végzett ökológiai célú, szelekciós halászatot - mondta lapunknak felszólalása után Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - Mégis eredményesnek ítélem azonban a tanácskozást, álláspontjaink közelebb állnak egymáshoz, mint korábban bármikor. Azt pedig reméljük, hogy a várhatóan nyárig tartó társadalmi vita során még finomodik a jogszabály.

Füstös szerint a horgásztársadalom nagy erőket mozgósít a gazdasági halászat megszüntetéséért; a mérsékléssel maga is egyetért, de hangsúlyozva, hogy a halászat állományszabályozó szerepére a jövőben is nagy szükség lesz, főként a Balatonon.