2018. február 24. szombat, Mátyás

A táplálékhiány okozhat gondot a vadvilágban

2013. március 27. 09:28 | Forrás: beol.hu

A hideg időjárás kevésbé, a táplálékhiány azonban jelentősen megnehezíti a fehér gólyák dolgát ezekben a napokban. De a többi állat sincs sokkal jobb helyzetben.

Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembere lapunknak elmondta, a tengerszorosoknál uralkodó légáramlatok alapvetően meghatározzák, hogy a fehér gólyák mikor térnek vissza Afrikából Európába. A hazánkba érkező gólyák a Boszporuszon kelnek át, ahol két hete éppen kedvezett a széljárás, így sok madár élt a lehetőséggel.

- A hideget elviselik, a táplálékszegény életmódot azonban kevésbé - fogalmazott. Kérdésünkre Boldog Gusztáv kifejtette, viszonylag jól vészelte át az a gólya a telet, amelyet Békés és Mezőberény környékén többször is láttak a hideg évszakban.

A szakember felvetésünkre megerősítette, több más költöző madár, például a házi rozsdafarkú, a cigány csaláncsúcs és a csilpcsalpfüzike is megérkezett. Ezek rovarevő madarak, amelyek ehhez a táplálékhoz ugyan kicsit nehezebben jutnak hozzá, de feltalálják magukat, s nem éheznek.

- Bármilyen fájdalmasan is hangzik, a tél egyfajta szelekciót is jelent, amibe nem mindig szerencsés beavatkozni - hangsúlyozta Boldog Gusztáv.

Tirják Lászlótól, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatójától megtudtuk, az Afrikában telelő fehér gólyák egy átlagos időjárású évben többnyire március közepétől érkeznek vissza hazai költőhelyeikre. Amikor a gólyák elfoglalják a régi fészkeiket, megkezdik a tatarozását. Ilyenkor bizonyos, hogy az előző évi fészkelő pár tért vissza. A nagyon fiatal példányok az afrikai területeken maradnak, amíg ivarérettségüket el nem érik. Ott egész évben akad táplálékuk.

- A megérkező madarak általában fáradtak, előfordul, hogy egy napon át nem mozdulnak a fészekből. Sokszor jeleznek felénk az emberek aggódva, biztosan az ilyen madár beteg. Nem kell megijedni. A fiatal madarak, miután új fészket építenek, türelemmel megvárjuk a költési időszak végét, és megemeljük ezeket a fészkeket, hogy a későbbi problémákat elkerüljük.

Zuberecz Tibor, a megyei vadászszövetség elnökhelyettes-fővadásza elmondta, elsősorban a mezei nyúl első, február közepi szaporulata sínylette, sínyli meg a havas, esős, hideg időt. A kisnyulak felfáztak, nagy részük elpusztult. A március eleji tavaszban a vadak szétszéledtek, most újra csapatokba verődtek, és felkeresik a vadásztársaságok által takarmánnyal feltöltött etetőket, mert természetes eleséghez nehezen jutnak.

A mezei nyulak a teljesen vízben álló, átnedvesedett területekről próbálnak védettebb, szárazabb árokpartokra, csatornapartokra húzódni. Zuberecz Tibor kitért arra, április 13-án kezdődik az őzbakvadászat, de nagy nehézséget okoz a vadászatra jogosultaknak a területük megközelítése az időjárás miatt. Így szemrevételezni sem tudják kellőképpen az őzbakokat, pedig ebből állapíthatnák meg a minőségüket.