2018. március 21. szerda, Benedek

Bárány: minél kisebb, annál többet ér

2013. március 27. 09:34 | Forrás: teol.hu

Keresettek az idén a magyar bárányok, melyek többsége az olasz, a német, a francia és a török boltokba kerültek. Ugyanakkor nagyon nehéz úgy időzíteni az ellések sorát, hogy az - a minden évben más napra eső - húsvét előtti időszakra essen.

Több száz bárányt vett át a felvásárló Tóth Béla juhász bátaszéki telephelyén. Mindkét fél elégedetten nyugtázta a megkötött üzletet. Tóth Béla elmondta, minél fiatalabb volt a bárány (13-tól 35 kilósig), a felvásárló annál többet fizetett érte. Átlagban egy kisbárányért 16 600 forintot kapott a gazda. Idén ebben a juhászatban több mint 400 bárány született, a többség hármas, négyes ikerelléssel. Hasonló a helyzet a megyében másutt is. Ugyanakkor nagyon nehéz úgy időzíteni az ellések sorát, hogy az - a minden évben más napra eső - húsvét előtti időszakra essen.

Az állattartók a hosszú télre és a magas takarmányárakra is panaszkodnak. Egy kiló tápért idén 100-150 forintot kérnek a forgalmazók, de drágább a széna, a kukorica és az árpa is. Részint ezen nehézségek miatt is öregszik ki a szakma. A fiatalok nem szívesen állnak juhásznak, még akkor sem, ha a családi hagyományt kellene folytatni, mert kevés rajta a haszon és sok vele a munka.

Az általunk megkérdezett megyei húsüzletekben azt mondták, a hazai vevők ritkán keresik a bárányhúst, ennek ellenére azt ígérték, a nagyobb szakboltokban lesz belőle az idén a húsvét előtti napokban. A comb és a karaj kilója 2200-3200 forint között alakul. A szakemberek szerint a bárányhús íze vetekszik a borjúhúséval. Magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető, és kiválóan alkalmas kímélő és fogyókúrás étkezésre egyaránt. Egy éves kora alatt nevezik a birkát, azaz a juhot báránynak. Ekkor a húsa is még sokkal ízletesebb, mint később.

Jóval többet fizetnek, mint az elmúlt években

Keller Ferenc bajai felvásárló elmondta, spóroltak a termelők az ország minden részén, és ez meg is látszik az állatokon. Kevesebb abrakot, tápot kaptak az anyajuhok, így a tejük is kevesebb volt, és nem tudták eleget szoptatni a kis bárányokat.

Az idei húsvét előtti felvásárlási árak így is messze magasabbak, mint az elmúlt években: bruttó 750-1100 forintot fizetnek egy kiló élő bárányért. Igaz ebben a forint gyengélkedése is szerepet játszott, és sokat lendített a hazai keresleten, hogy az olasz, francia, német piac mellett a törökök is beléptek a felvásárlók sorába.