2018. március 21. szerda, Benedek

Milliókat tudnak spórolni

2013. március 27. 12:45 | Forrás: szoljon.hu

Az egyik legnagyobb mértékű kiadást, a közintézmények fűtését alternatív módon tervezik megoldani több településen is. Tiszaszőlősön például energianyárt ültettek, máshol évek óta bevált a napraforgószár és a nád.

- Nagyon örülünk ennek az energiaültetvénynek, hiszen így jelentős költséget takaríthat meg az önkormányzatunk - mondta egy Tiszaszőlősön élő idős férfi.

- Úgy tűnik, visszatérünk a régi időkhöz. Fiatal koromban is jó volt a fa, most is ugyanúgy elég az! - húzta összébb kabátját az energiaültetvény mellett.

- Évente minimum hárommillió forintot is tudunk majd spórolni az alternatív fűtési megoldásnak köszönhetően - mondta Kerekes András, Tiszaszőlős polgármestere.

- Tavaly energiaültetvényt létesített az önkormányzat 7,7 hektáron a programban részt vevő közmunkásokkal. A területen energianyárt, közismertebb nevén szürkenyárt ültettünk. Az idei évben huszonnyolc fő fogja gondozni, kapálni, locsolni az energianövényeket. Ezek a növények két-három esztendős korukban karvastagságúra nőnek, ekkor kell majd első alkalommal levágni, ezt követően pedig gyökérszaggató géppel segíteni a sarjadzást - tette hozzá.

Kerekes András arról is beszámolt, hogy a településen az összes közintézményt alternatív módon szeretnék fűteni a közeljövőben: az iskolát, óvodát, könyvtárat, az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálat épületét. A község távolabb fekvő helyén, az Egyesített Szociális Intézménynél ki is építettek egy külön kazánházat.

- A másik öt közintézmény vonatkozásában is szeretnénk kialakítani egy hőközpontot, s mivel ezek az épületek relatíve közel vannak egymáshoz, így nincsen szükség több kazánházra. Ennek érdekében is pályázunk - mondta a polgármester.

Nagyiván és térsége bővelkedik alternatív energiahordozókban. A szükséges alapanyag, a szalma, a csutkaszár, a napraforgószár és -héj, a nád nagy mennyiségben áll rendelkezésre helyben, mondta Lajtos István polgármester. Ésszerű volt tehát az üzem létesítése, így a nádfeldolgozás során képződő, jelentős mennyiségű hulladék eltüntetése is megoldódik. A késztermékkel a közintézményeket is lehet fűteni.

Tiszasas élen jár az energianövények termesztésében. A település három évvel ezelőtt vágott bele az energianád termesztésébe abból a célból, hogy az önkormányzati épületek fűtését ezzel oldják meg. A község először fél hektáron kísérletezett a növénnyel, a februári aratás után a nádat kúpolták, kiszárították, majd bedarálták.

- Ebből a darálékból van a fűtőanyagunk. Most a régi tésztagyár helyén a brikettáló üzemünket építjük, hiszen a nádzúzalékot tömöríteni kell - mondta Gyói Gábor polgármester, aki hozzátette, a brikettáló gép már tavaly megérkezett.

- Az elmúlt évben hatmillió forintot fizettünk a gázért, ennek az összegnek 80 százaléka megtakarítható, ha náddal fűtünk - állítja a településvezető, akitől megtudjuk, további másfél hektáron kísérleteznek idén, kiderítve, mely lágy szárú növények a legéletképesebbek.

Kiépülhet a közintézmények alternatív fűtési rendszere

Tomajmonostora irányításával kezdődött meg Abádszalókon a mezőgazdasági mintaprojekt a közmunkaprogram keretében márciustól. Az energianyár alprojektben kilenc fő tovább folytatja a 2012-ben indított ültetvény telepítést újabb 9 hektáros terület bevonásával. Tavaly még csak háromhektáros területen neveltek energianövényt. A tervek szerint az összesen 12 hektáros ültetvénynek köszönhetően kiépülhet a közintézmények alternatív fűtési rendszere.

A közmunkaprogram keretében 2012-ben a megye 10 települése kezdett bele energianövények termesztésébe. A füredi kistérségben, Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Tomajmonostorán összesen 190 cserje energiafűz és az energianyár telepítése történt meg. Ebben az esztendőben a települések többségén tovább nő az energianövényekkel beültetett terület.

Várható éves megtakarítás az energianövényekkel

Település - Összeg (Ft)

Tiszaszőlős: 3 millió

Nagyiván: 3 millió

Tiszasas: 4 millió 800 ezer

Forrás: Új Néplap-gyűjtés